Publicitat
Publicitat

El PP encara no sap què dir i l’esquerra l’insta a donar-li ús

ARCA celebra que hagi prevalgut el valor cultural

La decisió del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va agafar a contrapeu l’equip de govern del PP a l’Ajuntament, tenint en compte que es presentà a les darreres eleccions amb la promesa de demolir l’edifici de Gesa. El portaveu municipal, Julio Martínez, es va negar a fer cap valoració sobre el pronunciament judicial favorable a la protecció definitiva de l’immoble. “Hem d’analitzar totes les conseqüències”, justificà en reiterades ocasions, “tant en l’àmbit jurídic, com en l’urbanístic i també en l’econòmic”. Afegí que fins que no les hagin analitzades “totes”, “no ens hi pronunciarem”. Martínez tampoc no en volgué fer una valoració política, més enllà de les actuacions que hagi d’emprendre ara l’Ajuntament.

Sí que ho varen fer els partits de l’esquerra, tant el grup municipal del PSOE com el de MÉS. Mostraren satisfacció per la decisió judicial, que avala la decisió política que prengueren quan eren al govern, i instaren l’actual govern municipal a enllestir un pla d’usos per a l’edifici de Gesa i frenar-ne així el deteriorament.

“El més positiu de la sentència és que acaba amb la incertesa sobre el valor patrimonial de l’edifici i permet pensar en el futur”, manifestà la portaveu socialista i exbatlessa, Aina Calvo, qui afegí que confia que l’Ajuntament “es prengui de manera seriosa un edifici protegit que forma part del patrimoni municipal. Per això, reiterà la proposta per disposar d’un pla d’usos de l’immoble que inclogui la cessió d’espais a entitats veïnals i que incorpori criteris de viabilitat econòmica per a la seva rehabilitació.

En la mateixa línia s’expressà el portaveu de MÉS, Antoni Verger, que considerà que “Cort no ha d’esperar més i iniciar el projecte per dotar-lo d’usos públics”. Entre altres coses, proposà que pugui ser la seu d’un viver de petites empreses innovadores i usos de creació cultural i artística, autogestionada, tal com s’ha proposat ara per a l’edifica de La Tabacalera a Madrid. “No es pot mantenir més tem ps en l’actual estat d’abandonament i degradació”, sentencià Verger sobre l’immoble de Gesa.

També s’afegí a la celebració de la sentència l’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA), que a través d’un comunicat considera “una bona notícia que prevalgui el valor cultural per sobre dels interessos particulars”. “No hi ha excuses per no rehabilitar-lo i utilitzar-lo ja”, digueren des d’ARCA, instant les administracions a promoure més declaracions de BIC.

Al marge d’això, però relacionat amb la façana marítima, el govern del PP sí que informà que per un conveni signat la legislatura passada amb Mapfre per a la permuta dels terrenys del costat de l’edifici de Gesa per fer-hi un parc, l’Ajuntament haurà d’afrontar ara un sobrecost d’1,2 milions d’euros en la reurbanització de la façana. “No és una queixa sobre l’herència”, digué Julio Martínez, per dir després que l’exbatlessa Aina Calvo havia firmat el conveni “alegrement” i just per fer-se “una foto política”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF