Part Forana 10/10/2019

Nova cartelleria per a la necròpolis de Son Real a Santa Margalida

Sis panells expliquen les diferents fases d’ocupació que patí el jaciment

Ara Balears
2 min
Un dels panells informatius de la zona d'enterrament.

Santa MargalidaL’àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Santa Margalida, gràcies a una subvenció del Consell de Mallorca, ha col·locat un seguit de panells informatius i senyals per ordenar la visita a la necròpolis de Son Real. El projecte ha estat redactat i supervisat per l’equip d’excavacions de la necròpolis de Son Real: l’arqueòleg Jordi Hernández-Gasch i els restauradors Margalida Munar i Bernat Burgaya.

La necròpolis de Son Real és el jaciment més important d’una zona arqueològicament molt rica i un dels més emblemàtics de l’arqueologia balear. Fou redescoberta a mitjan segle XX, i s’ha excavat i consolidat en gairebé la seva totalitat en dos períodes, 1957-1969 i 1998-2019.

A Son Real s’hi han descobert 143 tombes en 935 m2 i s'hi han recuperat restes òssies d’un mínim de 425 persones. Aquestes tombes es destinaren, entre els segles VII i II abans de Crist, a enterrar-hi sobretot les elits, les classes altes de les comunitats prehistòriques locals.

En els darrers anys s'ha incrementat el nombre de visitants.

Durant els darrers anys, el nombre de visitants que accedeixen al jaciment des de Can Picafort, Son Serra de Marina o les cases de la finca pública de Son Real s’ha multiplicat exponencialment. Aquest fet requeria d’una intervenció per donar a conèixer aquest jaciment únic a la Mediterrània i poder-ne garantir la preservació, segons expliquen des del Departament de Cultura i Patrimoni.

La cartellera consisteix en sis panells en què s’expliquen les diferents fases d’ocupació de la necròpolis, així com també les troballes que s’hi han fet d'ençà dels inicis de l’excavació ara fa 62 anys. També s’explica la problemàtica de preservació que té el jaciment –per ara sense solució– pel fet d’estar tan a prop de la mar, i que ja ha fet desaparèixer prop d’un 30% de les tombes a causa dels temporals.

Itinerari de visita

A part dels panells explicatius, també s’han col·locat tot un seguit de senyals i fletxes indicadores que suggereixen un itinerari de visita. La intenció és que el públic pugui visitar i gaudir del jaciment seguint un recorregut entre les tombes. S’intenta evitar així que la gent pugi a les estructures i les faci malbé.

A més, des de l’Ajuntament de Santa Margalida també s’està fent feina per instal·lar cartelleria en altres elements amb interès patrimonial del municipi.

stats