Part Forana 06/09/2018

Nova diada arqueològica al poblat dels Closos de Can Gaià a Portocolom

Enguany s'ha presentat el projecte d'un parc prehistòric al repartiment del fons de l'ecotaxa

Ara Balears
2 min
Cartell promocional de la nova diada als Closos de Can Gaià.

FelanitxEl jaciment arqueològic de Can Gaià (Portocolom) acollirà aquest proper dissabte la 6a edició de la Diada Closos Viu la prehistòria. Al llarg d’aquest dia desenvoluparem una ampla diversitat d’activitats lúdiques i educatives sobre el món de la prehistòria i l’arqueologia dirigides a públic de totes les edats. La Diada (de 9 a 13:30h i de 16:30 a 19:30h) està organitzada pel Projecte Closos, adscrit al Grup de Recerca ArqueoUIB, de la Universitat de les Illes Balears, i per l’Ajuntament de Felanitx amb el suport l’Hotel Cala Marsal i l’Associació de Amics dels Closos.

Aquesta nova trobada té dos objectius principals: en primer lloc, fer arribar al gran públic d’una manera divertida i diferent el món de la prehistòria i l’arqueologia, i en segon lloc, demostrar l’elevat potencial que, com a recurs turístic i cultural, té el ric, divers i original patrimoni arqueològic de les Balears.

Des dels organitzadors es destaca el fet de treballar amb la idea que aquest pot ser un element clau per ajudar a complementar l’oferta turística i cultural i atreure turisme de qualitat al llarg de tot l’any. En aquest sentit, cal destacar que, mitjançant la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, enguany s’ha presentat a la convocatòria de l’Impost del Turisme Sostenible (ITS), conegut com a ecotaxa. Es tracta d'un projecte a tres anys per un valor total d'1.150.000 euros per a la creació del parc prehistòric Closos.

Aquest projecte vol crear una nova institució encaminada a desenvolupar noves formes de recerca, gestió i divulgació del patrimoni, com també la creació de nous productes culturals i turístics sostenibles, autosuficients i productius. Aquesta iniciativa preveu cinc grans actuacions complementàries, entre les quals destaca la construcció d’una rèplica d’una casa naveta de mida real (15 m de llarg, 5 m d’ample i 4 m d’alt) per facilitar el viatge al passat dels visitants.

Taquilla inversa

La 6a Diada Closos inaugura el format de taquilla inversa, en què el públic participant, una vegada ha gaudit de les activitats, paga el que consideri oportú i just. Tots els doblers aconseguits es destinaran íntegrament a desenvolupar la recerca i la divulgació (especialment entre escolars i entre col·lectius desfavorits) del jaciment dels Closos.

Per tal d’assegurar la qualitat i excel·lència de la diada, hi haurà una àmplia presència d’investigadors i professionals de l’arqueologia amb una dilatada experiència en el camp de la divulgació de la prehistòria i l’arqueologia.

stats