CAS CAN DOMENGE
Balears 04/06/2013

Munar contracta l'advocat de Correa a poques hores del judici

L'expresidenta del Parlament canvia de defensa i intenta suspendre la vista

Antònia Artigues
3 min
Maria Antònia Munar es va personar ahir a l'Audiència de Palma per comunicar el canvi en la seva defensa i demanar l'ajornament del judici.

Palma.Amb un gran cop d'efecte, com és la contractació de José Antonio Choclán, el defensor de Francisco Correa en la trama Gürtel, com a nou advocat, l'expresidenta del Parlament balear, Maria Antònia Munar, va intentar ahir que no comenci demà dimecres el judici pel cas Can Domenge.

És la segona vegada, en els darrers dies, que Munar es dirigeix a l'Audiència de Palma per tal d'evitar l'inici del judici, el qual se li ha posat molt costa amunt, després de la confessió del seu exhome de confiança, Bartomeu Vicens, qui assegurà que Munar, Miquel Nadal i ell mateix cobraren suborns per adjudicar el solar públic de Can Domenge a Sacresa per 30 milions d'euros quan hi havia ofertes de fins a 61 milions.

Tot i els esforços de Munar per evitar seure demà a la banqueta dels acusats, el tribunal de la secció segona de l'Audiència de Palma té previst iniciar el judici. I, per tant, Munar haurà de compartir banquet amb Miquel Nadal, Bartomeu Vicens i el també exconseller uemita Miquel Àngel Flaquer.

Ara bé, allò que sí que pot passar és que el juidici quedi suspès el mateix dia que comenci. La previsió és que en la primera sessió es plantegin qüestions prèvies, una de les quals serà el canvi de defensa de Maria Antònia Munar. En bona lògica processal, el seu nou defensor, l'advocat artífex de la inhabilitació del magistrat Baltasar Garzón per les escoltes del cas Gürtel, demanarà al tribunal la suspensió del judici per poder estudiar a fons la causa. Aquesta serà la petició mínima, al marge que el lletrat presenti totes les qüestions que estimi oportunes.

Maria Antònia Munar es va desplaçar ahir personalment a l'Audiència de Palma per comunicar el canvi en la defensa i sol·licitar la suspensió del judici. Poc després, arribà a la seu judicial el prestigiós penalista Gabriel Garcías, fins ara defensor de Maria Antònia Munar, qui ho va confirmar.

Escorcolls

La líder de la desapareguda UM considera que els escorcolls practicats en el seu domicili, on segons ella membres de la fiscalia tingueren accés a documents relacionats amb la seva estratègia de defensa, l'obliguen a canviar per complet el seu plantejament defensiu.

Això no obstant, la realitat és que el seu advocat fins ara, Gabriel Garcías, ja havia demanat a l'Audiència la suspensió del judici arran de la confessió de Bartomeu Vicens i també havia instat, davant els jutjats d'instrucció, a l'anul·lació de l'escorcoll per la suposada ingerència de la fiscalia en documents de la defensa. Garcías ja plantejà que les noves revelacions i l'escorcoll deixaven la seva patrocinada en una situació d'indefensió que obligava a suspendre el judici.

Comprovada la determinació de l'Audiència de començar-lo i de fixar en el primer dia de la sessió la resolució de les qüestions exposades, Munar ha fet un altre intent de suspendre'l amb el canvi de defensa però, tot i aquesta estratègia dilatòria, el judici començarà.

Ara la incògnita sobre si finalment Munar haurà d'escoltar les declaracions inculpatòries de Vicens davant el tribunal es resoldrà amb els acusats del cas Can Domenge asseguts al banquet.

Els dies previs a l'inici del judici del cas Can Domenge han estat farcits de sorpreses, com la confessió de Vicens, que ha xifrat en 4 milions d'euros els suborns rebuts de Sacresa (600.000 euros per a ell, Munar i Nadal, i dos milions destinats a la desapareguda UM). Vicens també ha dit (referint-se a un altre dels encausats, Miquel Nadal) que va ser Nadal qui va decidir que es fixaria un preu màxim per a la venda del solar. Aquesta confessió ha generat una nova investigació, en aquests moments sota secet de sumari, per suborn, que té en el punt de mira Munar i Nadal.

Queden poques hores per a l'inici del judici però, en vista de les sorpreses dels darrers dies, no es pot descartar que encara n'hi hagi alguna més. És ben cert que la confessió de Vicens ha trastocat les estratègies de les defenses i potser aquests canvis donaran pas a algun denou més.

Munar, que ja té sobre les espatles una condemna a cinc ays de presó recorreguda davant el Tribunal Suprem, s'enfronta pel cas Can Domenge a peticions de 6 anys de presó per suposat frau a l'administració i revelació de secrets, a més de penes d'inhabilitació per prevaricació. José Antonio Choclán ja defensa els interessos de Munar davant el Tribunal Suprem.

stats