Publicitat
Publicitat

Mitja hora més d’anglès i matemàtiques a Primària

La implantació de la LOMQE suma canvis als introduïts pel TIL per al curs que ve

El curs que ve els alumnes de primer, tercer i cinquè de Primària faran mitja hora més de matemàtiques i anglès. Concretament, els alumnes de primer faran 30 minuts més de matemàtiques i anglès; els de tercer, 30 minuts més d'anglès; i els de cinquè, 30 minuts més de matemàtiques. Aquests temps que se sumen a aquestes dues matèries es manlleven de les assignatures d'educació física i educació artística, que passaran de dues hores i mitja a dues hores setmanals. Són només alguns dels canvis que introdueix la LOMQE (Llei per a la Millora de la Qualitat Educativa) a les escoles de les Illes Balears, que s'implantarà progressivament i que el curs que ve ja serà d'aplicació obligada en aquests tres cursos.


La Conselleria d'Educació ha triat aquests canvis perquè és on "hi ha més fracàs escolar" i "interessa reforçar" aquestes matèries, afirmà ahir la consellera, Joana Maria Camps, en roda de premsa. I apuntà que això no implica que els futurs governs no puguin triar incrementar les hores lectives d'altres assignatures.
Tot i que el curs que ve la LOMQE només s'aplicarà a primer, tercer i cinquè, les hores de matemàtiques s'incrementaran de 3,5 a 4 hores a primer, segon, cinquè i sisè, i a tercer es mantindrà com ara. Quant a l'anglès, augmentaran d'1,5 a 2 hores a primer i segon, i de 2 a 2,5 a tercer i quart.


La LOMQE se suma al TIL


Els canvis que introdueix l'anomenada llei Wert se sumen al TIL, que el Govern ja preveu aplicar a tots els cursos de Primària. Amb tot, Camps negà ahir que les novetats introduïdes per la LOMQE interfereixin negativament i que "provoquin cap problema".


Una altra de les novetats és l'eliminació dels tres cicles de Primària i la regulació de les competències del currículum en dos blocs: de primer a tercer i de quart a sisè.


Els centres faran proves a final de tercer i sisè, una de les novetats que la consellera valorà molt positivament perquè "permetrà detectar mancances de manera primerenca", afirmà.

Les assignatures a partir d'ara s'agruparan en tres grans blocs: troncals,específiques i de lliure configuració autonòmica. Entre les troncals hi ha castellà, matemàtiques, llengua estrangera i ciències naturals i socials, que tornen a dividir-se en dos, després d'uns anys juntes sota el paraigua de "coneixement del medi".


Català, de lliure configuració


El "català propi de les Illes Balears", segons Camps, passa a ser amb la LOMQE una assignatura de lliure configuració autonòmica. La consellera remarcà que, "tot i que canvia el nom", es mantindrà la freqüència horària i la seva "importància", que "s'equipararà a la de llengua castellana". En qualsevol cas, les hores lectives d'aquesta assignatura les marca la Comunitat Autònoma.