Publicitat
Publicitat

PROBLEMÀTICA SOCIAL

Mil dependents moren esperant l’ajuda

El PSIB tornarà a exigir al Govern que pagui als hereus després que el TSJIB hagi reconegut el dret

Quasi mil persones dependents a les Illes Balears han mort mentre esperaven que se’ls fes efectiva l’ajuda econòmica que els corresponia per la Llei d’autonomia personal i atenció a la dependència, segons denuncia el grup parlamentari socialista en una proposició paramentària en la qual reclamava que es reconegués el dret a rebre la prestació per part dels hereus de la persona dependent.

La proposició dels socialistes, plantejada el juny de l’any pasat, fou rebutjada al Parlment pel grup del PP i ara, després que el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) hagi obligat el Govern, en una sentència recent, a pagar l’ajuda als fills d’una malalta d’alzhèimer que va morir esperant l’ajuda, el grup parlamentari del PSIB té previst insistir en la iniciativa perquè puguin accedir a l’ajuda totes les persones afectades.

Segons explicà la diputada del PSIB Conxa Obrador, són molts els casos que coincideixen amb el de la sentència emesa pel TSJIB i que, per tant, amb aquest pronunciament queda ben avalat el dret dels hereus a cobrar. La diputada diu que, tot i que el decret de govern 83/2010 estableix que la resolució del Pla Individual d’Atenció (PIA), que fixa les necessitats i ajuda econòmica al dependent concret, s’ha de comptar en un màxim de tres mesos a partir de la sol·licitud, la realitat és que no es compleixen els terminis i la demora de l’administració deixa en situació de desprotecció moltes persones; tant, que moltes moren al llarg del procés.

Sense recursos econòmics

“Es tracta -segons indica Obrador- de situacions molt complicades, persones d’avançada edat, el 25% de les quals són grans dependents”. “A més, la família moltes vegades no té recursos econòmics per afrontar la cura del dependent i fins i tot en alguns casos el manteniment de la família depèn de la seva pensió”, apunta la diputada. Per això, consideren que, tal com ells reclamaven i ara ha ratificat la justícia, els hereus tenen dret a rebre la prestació que els corresponia als seus familiars morts durant el procés. El Govern mantenia que si no estava firmada la resolució PIA, idò no es generava el dret dels hereus a cobrar. El TSJIB ha dit just el contrari, que existeix un dret ja reconegut que es pot fer efectiu, no una simple expectativa passats els tres mesos fixats per la resolució del PIA

Des del PSIB, es denuncia que aquesta manera d’actuar del Govern balear, aquests endarreriments en la resolució final dels expedients, “més enllà d’un any”, destaca Obrador, ha provocat que quasi mil persones de Balears hagin mort durant el procés.

Els socialistes presentaren també una moció en la qual demanaven que el Parlament instàs el Govern a resoldre els prodeciments de dependència en un termini màxim, a fi de reduir els temps d’espera de dos anys a sis mesos. La moció es va aprovar, però just referint-se a una reducció del temps d’espera, sense especificar cap termini.

Obrador ressaltà que les retallades imposades pel PP en dependència s’estenen tant a les llistes i temps d’espera com al fet que les modificacions operades al sistema han deixat fora de l’assistència molta gent que ja tenia reconeguda la dependència. A Balears, assegura Obrador, fa dos anys hi havia unes 13.000 persones que han quedat relegades al grup que no tindrà accés a les prestacions fins a 2015 i 480 n’han quedat fora per les noves valoracions i reclassificacions. “Ens arriben casos gravíssims -apunta-, com el d’un nin cec i amb paràlisi a qui han rebaixat el grau d’incapacitat, malgrat que la seva situació no farà més que empitjorar”, es lamentà.

“Els socialistes apostam per crear un impost especial que permeti abordar la dependència, evidentment un impost progressiu que pagarien els qui més tenen”, conclou Conxa Obrador.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF