Publicitat
Publicitat

PROTESTA PER LA LLEI MORDASSA

Mig miler de veus contra el silenci a Menorca

Menorca enceta la contestació ciutadana a la nova llei de seguretat ciutadana de Rajoy

Al voltant de mig miler de persones varen alçar ahir la veu a Maó contra l'avantprojecte de la nova llei de seguretat ciutadana que tramita el govern de Mariano Rajoy. Rebatejada com a llei mordassa per l'afectació que té en drets com el de manifestació, reunió o llibertat d'expressió, la norma ha aconseguit posar d'acord gairebé totes les entitats del tercer sector de Menorca, els partits polítics d'esquerres i també els sindicats, que hi veuen "un preocupant retorn al passat".

No debades, el moment més sentit de la concentració va coincidir amb la interpretació de la cançó Jo vinc d'un silenci, de Raimon, una lletra que serví de punt de partida perquè Antonio Casero, un històric dels moviments d'esquerra, iniciàs la lectura del manifest comú: "Nosaltres travessàrem un silenci, conquerírem llibertats i ara ens el volen tornar a imposar, però no quedarem de braços creuats. Sortirem al carrer totes les vegades que siguin necessàries per dir que no passaran!".

La mateixa idea es repetí al llarg de la jornada a altres ciutats i, concretament, a Madrid amb l'acció "Envolta el Congrés".

La separació de poders

La nova llei duu camí de ser una de les més contestades dels darrers temps, i "la vulneració de la separació de poders" és un dels aspectes que més preocupen. Segons es desprèn del seu redactat, les accions de protesta que afectin l'ordre públic se sancionaran per la via administrativa, no penal, la qual cosa dificultarà la defensa del denunciat. "Els bastarà imposar el principi de veracitat de la Policia sense que hi hagi d'intervenir un jutge", assenyalaren els convocants de la concentració, atès que alertaren de la pèrdua de garanties ciutadanes que això suposaria.

La finalitat dissuasiva del text, que incorpora una seixantena d'infraccions que es mouen entre els 100 i els 600.000 euros, és una altra de les qüestions que més controvèrsia han generat. Ahir també fou àmpliament criticada. "No podem permetre que la por s'instal·li en el nostre dia a dia", va afirmar la portaveu de la Plataforma en defensa de l'escola pública, Mar Lluch, qui aprofità per reivindicar els carrers i les places com les noves àgores polítiques.

Aquesta idea es repetí amb força entre els manifestants ahir pels carrers de Maó, que clamaren contra un govern que "legisla d'esquena al poble" i "decideix acabar amb els símptomes, i no amb el problema". Els versos recitats pel filòleg Joan Francesc López Casasnovas resumirien el sentiment dels presents: "No acotarem el cap, crítics, conscients / fidels, valents, actius i solidaris, / compromesos, units, lliures, rebels!".

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF