INCINERACIÓ

Més de 10.000 tones de residus d'Irlanda ja han entrat per Alcúdia

La forta olor de fems que desprèn el carregament ha provocat les queixes dels veïns

El port d'Alcúdia ha estat la porta d'entrada de més de 10.000 tones de fems provinents d'Irlanda del Nord. Segons ha informat Tirme, han arribat quatre vaixells, tot i que el personal del port consultat indica que són tres. Cada viatge du entre 3.000 i 4.000 tones de fems compartimentat amb bales de plàstic. Joan Mateu, portaveu de l'empresa, ha puntualitzat que es tracta de Combustible Sòlid Recuperat (CSR).

El carregament que arriba procedent de Portadown està format per residus tractats que emeten males olors. Durant el ple que s'ha realitzat avui a Alcúdia, una veïna del poblat butà s'ha queixat de l'olor, que hi arriba segons d'on ve el vent. El propietari del restaurant Lovento, situat també a prop del moll, ha mostrat desacord amb la importació de fems. "No és el material premsat que ens havien dit que arribaria", ha afirmat. Segons ha informat, fa dos anys el director general de Residus del Consell de Mallorca, Antoni Serra, va dur una mostra del CSR que havia d'arribar a l'associació de restauradors del port. El Consell argumentava que era material premsat a base de plàstics, paper, cartró, fusta i teixits separats de l'orgànic, i que havia passat per un tractament de trituració i assecament.

El primer vaixell amb fems va amarrar el passat mes de juny. En aquesta primera remesa el sistema de recollida era deficient. Les pinces amb què les grues agafen les bales en van espenyar alguna. "Ara s'utilitzen pinces planes", ha dit Mateu, i les bales són més males de foradar, tot i que poden presentar algun esqueix. Com a novetat, s'ha instal·lat una màquina que desprèn ambientador amb la intenció de dissimular l'olor.

La descàrrega del material sol durar uns tres dies. Avui, el tragí de camions cap a Son Reus era constant. L'olor, molt semblant a la que desprenen els camions de fems que fan la recollida als municipis, es podia comprovar perfectament des de la rotonda d'Alcanada i el poblat butà. També l'han sentida els passatgers del vaixell que al matí ha partit cap a Ciutadella, ja que alguns d'ells s'han queixat. 

L'Ajuntament no rep queixes

El ple de l'Ajuntament ha rebutjat avui dijous una moció del PSOE contra la importació de fems, gràcies al vot de qualitat de la batlessa, Coloma Terrassa (la regidora Carme Garcia no hi era). Terrassa (PP) ha afirmat que no li havien arribat queixes dels veïns. El portaveu dels socialistes, Pere Malondra, ha dit després que no estava assabentat que els vaixells havien començat a arribar de nou.

La importació de fems es va reiniciar a partir de la segona quinzena del setembre. L'activitat s'havia paralitzat per evitar la temporada alta turística. Està previst que arribin cinc o sis carregaments més fins a complir amb les 30.000 tones previstes. El portaveu de Tirme ha indicat que si l'operació resulta rendible no es descarten nous projectes d'importació de CSR, alguns dels quals ja s'estudien.