Maria Pons: "Santanyí no pot estar quatre anys més amb projectes necessaris aturats"

La batlessa es queixa a Armengol de la manca de serveis bàsics al municipi

La batlessa de Santanyí, Maria Pons (PP), ha reclamat al Govern lleialtat institucional i suport per atendre les necessitats del municipi. Pons ha presentat les seves demandes a la presidenta, Francina Armengol, acompanyada pel regidor d’Emergències, Joan Gaspar Aguiló, qui ha informat de les conseqüències de la tempesta del passat 27 d’agost, que va deixar greus desperfectes al municipi, especialment a Cala Llombards, Cala Figuera i Cala Santanyí.

Després de la trobada, Maria Pons ha explicat que "quan parlam de lleialtat institucional ens referim a rebre suport per part dels qui tenen el poder de donar un cop de mà sense tenir en compte colors polítics, de la mateixa manera que l’Ajuntament està sempre disposat a col·laborar amb el Govern i el Consell quan és necessari. Sabem que no tot és possible però no podem estar quatre anys més amb projectes importants, que les mateixes institucions supramunicipals s’havien compromès a fer a Santanyí, aturats".

L'Ajuntament de Santanyí ha posat sobre la taula els problemes que arrossega el municipi des de fa anys, que la legislatura passada no es varen resoldre per manca de suport de les institucions supramunicipals.

Segons Pons, "el període 2015-2019 va ser una legislatura perduda per a molts de projectes, necessitam que es posi remei a problemes com la qualitat de l’aigua, la falta d’habitatge digne per als joves, la manca d’infraestructures viàries i el transport públic o la cobertura sanitària desigual que patim a diferents nuclis".

Demanda d'una potabilitzadora

El Pla Hidrològic de les Illes Balears preveu actuacions que serien efectives d’aquí a molts anys, 2030-2037, i des de Santanyí es considera que s’hauria de fer un esforç per escurçar terminis. Per això, en diferents ocasions l’Ajuntament ha plantejat la construcció d’una potabilitzadora, i fins i tot d’una dessaladora, que pugui abastir d’aigua de qualitat tot el Migjorn de Mallorca. Però com li ha explicat Pons a Armengol, aquesta possibilitat sempre ha estat rebutjada per la Conselleria de Medi Ambient.

Santanyí s’ha posat en marxa i ha redactat el Pla director de l’aigua per connectar totes les xarxes del municipi i resoldre altres problemes, però necessita que arribi aigua de qualitat de fora perquè els pous estan esgotats o no arriben a la qualitat mínima per ser aptes per al consum.

Manca d'habitatge

De la mateixa manera, a la trobada també s’ha parlat dels problemes que hi ha al municipi de Santanyí per accedir a un habitatge, ja sigui de compra o en règim de lloguer.

Des de l’Ajuntament s’ha recordat que l’Ibavi fa més de deu anys que té un solar a la ronda de Santanyí on es va anunciar que es faria habitatge protegit, però en tot aquest temps no s’ha fet cap passa, i ara mateix s’utilitza l’espai com a aparcament.

 S'Alqueria, sense ronda

Un altre tema cabdal per a Santanyí, i especialment per al nucli de s’Alqueria Blanca, és el de la ronda de circumval·lació. Es tracta d’una infraestructura que fa més de 15 anys que els curiablanquers reclamen i de la qual encara s'ha de fer públic el projecte. Si la setmana passada Pons va traslladar a la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, la necessitat d’aquesta via, també ho ha recordat a la presidenta del Govern.

S’Alqueria pateix una pressió de trànsit de 8.000 cotxes diaris en temporada alta, i la legislatura passada des del Departament de la institució insular es va dir que l'any 2020 la ronda podia estar acabada. Aquesta fita, a dia d'avui, no és possible, perquè ni tan sols se n’ha presentat un projecte de traçat.

Cala d'Or, sense ambulància

Entre altres assumptes, també la batlessa de Santanyí ha plantejat a la presidenta del Govern la qüestió de la cobertura sanitària de Cala d’Or. Es tracta d'una zona turística amb menys de 5.000 empadronats que a l’estiu multiplica per cinc la seva població entre visitants i segones residències. Per això, des de fa anys, els veïns reclamen atenció mèdica les 24 hores del dia i una ambulància equipada. De fet, la batlessa ha assegurat que el Consistori està disposat a adquirir el vehicle si la Conselleria de Salut està disposada a fer-se càrrec del personal.