Manacor vibra amb sant Antoni i el dimoni

Els col·lectius feministes munten un 'fogueró vivent' de caire reivindicatiu a la plaça de Sant Jaume

La sortida de la comitiva del Patronat de Sant Antoni des de cal Baciner, a les 14.15 h, ha marcat l'esclat de festa a Manacor. Sant Antoni, el dimoni gros, les altres figures satàniques i els sonadors s'han obert pas entre la gentada, que ha omplert la plaça del Convent amb l'ànim de presenciar el primer ball davant la casa consistorial, al ritme de les tradicionals cançons santantonieres i del típic parapapatxín-papatxín-papatxín del Sant Antoni manacorí.

Dins el saló de plens s'ha seguit el ritual de la benvinguda del Consistori i les danses de Sant Antoni amb el dimoni fent-se seva la cadira de la batlia. Han seguit de prop aquesta escena, i després s'han fotografiat amb el dimoni gros, molts de nins i nines membres del Consell d'Infants del municipi. 

Un any més, el centre de la ciutat, amb la riuada de joves amb la vestimenta i seguint la cercavila de Sant Antoni, ha quedat col·lapsat per una gentada que ha volgut seguir els balls i tota la bulla que l'envolta.

Passades les quatre de l'horabaixa, a la plaça de Sant Jaume, els col·lectius feministes que reivindiquen una major presència de les dones representant figures festives, han obert el seu 'fogueró vivent'. Es tractava d'un cadafal en format santantonier on es parodiaven alguns temes d'actualitat, com el concurs del Patronat per crear plantilla de substituts i substitutes de la comitiva actual, o també el Pla general urbanístic. Moltes reivindicacions s'han presentat amb veu glosadora.

El Patronat ha seguit la tradició que sant Antoni i el dimoni visitin la residència de persones majors. Ho han fet passades les cinc i mitja de l'horabaixa, omplint de goig molts residents. Llavors, ha arribat l'hora de prendre aire amb una mica de descans abans d'encarar el cant de completes i dels goigs de Sant Antoni dins l'església dels Dolors, a les set i mitja.