SERVEIS SOCIALS
Part Forana 09/12/2017

Manacor, punt de trobada diària amb la solidaritat a la Part Forana

L’alberg, gestionat per l’IMAS des del 2013, compleix 25 anys d’ajuda als marginats

Miquel Barceló
3 min
Diverses dependències del centre: el menjador, amb alguns usuaris; l’estança  dels homes i el petit pati interior on s’aireja el calçat.

ManacorLa proximitat de les festes de Nadal sempre desperta sentiments de solidaritat. És en aquesta època quan les entitats que treballen amb els més desfavorits reben major suport d’aquella gent que de manera anònima decideix aportar un bri de caritat i ànim als més dèbils.

Enguany, durant el mes d’abril, l’alberg de la Fundació Trobada de Manacor ha complit 25 anys de treball solidari. Es tracta de l’únic centre d’acollida a la Part Forana de gent sense sostre o exclosa que necessita un plat de menjar, un llit i un sostre on passar la nit. El centre social es troba als edificis número 14-16 del passeig del Ferrocarril de la ciutat.

En aquest quart de segle de servei, la Fundació Trobada ha arrelat dins la comarca del Llevant, després d’haver superat molts d’embats, haver estès moltes mans i mantenir sempre obertes les portes als més necessitats.

Des del 2013, l’alberg forma part de la xarxa de centres del Consell, que gestiona l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) amb la voluntat d’atendre una de les parts més vulnerables de la societat: els sense-sostre.

Saturació permanent

L’alberg de Manacor té 25 places i quasi sempre és ple, fet que provoca que sigui cosa habitual que hi hagi torn d’espera. Emperò, abans d’engreixar la llista de demanda, s’ofereix l’alternativa de poder anar a Ca l’Ardiaca, a Palma, que té un centenar de places.

El problema s’accentua quan l’afectat no es vol desplaçar a l’altre cap de l’illa i torna al carrer. Fundació Trobada també deriva demandants d’acollida a la Creu Roja, perquè a la Part Forana no hi ha més centres d’atenció social d’aquestes característiques.

“A final de temporada turística, al novembre, i al desembre és el període de major demanda”, explica Rafel Sansó, l’educador del centre.

De Santa Margalida, sa Pobla, Sineu, Artà, Santanyí... de les comarques del Llevant, del Pla i del Migjorn: Fundació Trobada rep centenars de persones al llarg de l’any que de manera puntual o ja crònica no troba un sostre.

L’alberg de Manacor acull gent que hi arriba directament o bé derivada des dels serveis socials del propi municipi o de la resta de pobles de la comarca, de l’hospital comarcal, des l’associació de malalts mentals Estel de Llevant, etcètera.“Molta gent es pensa que acollim només gent peninsular o immigrants, però també venen molts mallorquins, i tenim usuaris d’aquí, de Manacor”, afegeix Rafel Sansó en explicar la dinàmica diària del centre, que aplica un protocol en registrar la demanda o oferir el servei.

Perfil d’usuari

La mitjana mensual d’usuaris que atén és de 682. El perfil és la d’una persona en edat laboral que no té feina, amb problemes d’addicció a l’alcohol, les drogues, de ludopatia; també malalts sense sostre i sense recursos. La valoració que fa l’IMAS, a través de treballadors socials i un servei de psicologia, marca la pauta d’una atenció que, a més de llit, menjar i higiene, ofereix una orientació per tal d’ajudar l’usuari a obrir-se camí.

L’alberg no només acull, sinó que també intenta formar els acollits, dins la mesura de les seves possibilitats. “Programam tallers de formació en llengües, d’autoestima, d’informàtica... i tallers laborals. El nostre és també un món que ensenya a utilitzar els recursos per no quedar exclosos”, remarca Rafel Sansó, abans de recordar que és molta la gent que no pot accedir a un habitatge digne, l’origen d’una situació que deixa al carrer moltes persones: “Avui, difícilment es troba un pis on viure per menys de 450 euros, i la gent més pobra que pot percebre algun tipus d’ajuda pública només arriba als 300 i busques d’euros al mes. Llavors, què li queda per menjar?”. Els anys més difícils han estat entre el 2013 i el 2016, quan la crisi va fer estralls entre la població més fràgil i, per tant, més vulnerable, segons explica Sansó, qui juntament amb la directora, Noèlia Hernàndez, i la coordinadora, Aina Maria Llull, porten la gestió de l’alberg.

L’IMAS aporta 230.000 euros anuals a l’alberg de la Fundació Trobada per atendre els usuaris que gairebé durant tot l’any ocupen les 25 places disponibles, la qual cosa suposa una aportació de 9.216 euros/any per usuari.

stats