Part Forana 15/02/2018

Manacor clama la retirada de la llei Montoro i la inversió dels 34 milions d'euros estalviats

El grups municipals volen invertir una part de la vidriola en necessitats socials i infraestructures bàsiques

Miquel Barceló
2 min
Núria Hinojosa, durant el debat de la moció contra l'aplicació de la Llei Montoro.

ManacorManacor ha sumat la seva veu a la d'altres municipis de Balears que demanen al govern central una mica de màniga ampla i que la Llei d'estabilitat pressupostària aprovada el 2012, coneguda com a llei Montoro, permeti a les entitats locals sanejades poder destinar els superàvits acumulats a polítiques de serveis socials i infraestructures bàsiques.

El grups municipals, MÉS-Esquerra, El Pi, PSOE, AIPC i Volem han aprovat demanar permís al govern central per invertir una part dels 34 milions estalviats en els darrers anys. La sol·licitud es tramita mitjançant una moció del grup socialista que, després de ser debatuda en el ple, ha tingut el suport de gairebé tot el consistori (17 regidors), menys el PP (3), que s'ha abstingut.

La portaveu socialista, Núria Hinojosa, recorda que els objectius de deute fixats per Madrid s'estan complint de manera anticipada. Per al PSIB-PSOE, el bloqueig dels superàvits municipals només té sentit si es fa servir com a escut per justificar davant Europa que la rebaixa del dèficit estatal s'està complint, "això sí, amb l'esforç de les administracions locals, que a les Balears tenen 500 milions als bancs i no els poden emprar" a causa de la llei Montoro.

Reaccions a la proposta socialista

Segons la portaveu popular, Maria Antònia Sansó, el PP "està a favor d'emprar una part del superàvit, però s'ha de reconèixer que la regla de despesa (dels ens locals) ha ajudat a sanejar l'economia". Per a Cristina Capó, de MÉS-Esquerra, "és vergonyós tenir 30 milions als bancs i no poder-los gastar quan hi ha necessitats per cobrir". La batlessa, Catalina Riera (El Pi), també reclama que el govern del PP deixi utilitzar la vidriola municipal que s'ha creat durant la crisi.

Cal recordar que l'Ajuntament de Manacor ha de fer front a alguns deutes importants, com la indemnització de 6 milions d'euros que acaba de ser dictada per l'expropiació d'una zona verda al districte de Son Fangos. Possiblement, no és la darrera sacsejada que s'endurà la tresoreria municipal a curt termini, segons que reconeix el mateix Departament municipal d'Urbanisme.

stats