Manacor reivindica el paper de les dones a les festes amb les 'dimònies' de Sant Antoni

L'Assemblea Antipatriarcal presentarà les figures dia 16 a les 19.30 h a la plaça de Sant Jaume

L'Assemblea Antipatriarcal de Manacor vol que les festes siguin el reflex de la igualtat entre sexes. Des de fa dos anys reivindiquen la participació de les dones en la cultura popular. I enguany tornen a sortir amb les figures de  tres 'dimònies', encapçalada per la Dimònia Grossa, que "han vingut per quedar-se", asseguren des de l'entitat.

Bel Duran i Jessica Campos repassaren anit en un saló d'actes ple de gom a gom de Can Lliro el recorregut de les 'dimònies' i el simbolisme que les acompanya, juntament amb la jurista i presidenta del Lobby de Dones, Xisca Mas. La vestimenta de les 'dimònies' està feta per les dissenyadores manacorines Mandaia i Boyle i la careta l'ha feta l'artista Catalina Lliteres. L'Assemblea Antipatriarcal anuncià que presentaria les figures dia 16 a les 19.30 h a la plaça de Sant Jaume.

Transformar les festes

Bel Duran demanà que la representació de les figures de la festa de Sant Antoni no estigués en mans de tan sols unes famílies i que "cal introduir la perspectiva de gènere dins les festes". Xisca Mas recordà que les dones estaven excloses de les festes, "que és on es mesura la igualtat real entre els sexes". Remarcà que "hi ha la voluntat de transformar les festes per mitjà d'un grup feminista que ha fet una gran feina".

Jessica Campos reclamà el protagonisme que li pertoca a la dona dins les festes de Sant Antoni a l'empar de la Llei autonòmica d'igualtat. "Volem ser protagonistes. Aquest pic sí", insistí. Al final, explicà que els vestits eren adaptables a qualsevol dona.