Manacor alerta del perill en nou trams de torrents plens de brutor

L'Ajuntament diu que, en els darrers anys, Recursos Hídrics del Govern només ha netejat una bocí del llit de la Cabana

L'Ajuntament de Manacor ha recordat a la Direcció General de Recursos Hídrics, que depèn de la Conselleria de Medi Ambient, que els torrents del terme municipal de Manacor continuen plens de vegetació i brutícia. El darrer informe municipal reitera que les actuacions de neteja i condicionament són necessàries en nou punts dels diferents torrents que recorren el municipi.

Els serveis d’inspecció de l'Ajuntament realitzen periòdicament la detecció de punts amb necessitats d’actuació de manteniment i neteja, que es detecten per la presència de residus dins els llits dels torrents o per la proliferació de la vegetació.

"Ara que ja han caigut les primeres pluges pròpies del final de l’estiu i que el risc de desbordaments és un fet, tornam a demanar al Govern que compleixi les seves obligacions, ja que la neteja dels torrents és una competència de la Conselleria de Medi Ambient”, explica el regidor de Medi Ambient, Pedro Rosselló.

L'Ajuntament ha remès un informe tècnic al Govern en què s’indiquen els punts dels torrents del municipi on la vegetació i la brutícia poden fer que l’aigua de pluja desbordi el llit del torrent i faci malbé els camps o que fins i tot n'inundi determinades zones, segons la batlessa, Catalina Riera.

"Hem enviat any rere any diferents informes al Govern, que reiteren la necessitat d’una neteja urgent per evitar els mals que les torrentades poden provocar a foravila i als nuclis de població, però només s’ha netejat una vegada un tram del torrent de la Cabana i va ser el desembre del 2016", explica el responsable de l’àrea de Medi Ambient municipal, Pedro Rosselló. La Direcció General de Recursos Hídrics, que depèn de la Conselleria de Medi Ambient, és l’administració competent pel que fa al manteniment dels torrents.

Sense resposta del Govern

"El nostre deure des de l’Ajuntament és informar sobre la situació en què es troben els torrents del municipi de Manacor i demanar-ne la neteja i el manteniment, i així ho hem fet diverses vegades en els darrers anys", reitera Rosselló abans de lamentar que "fins ara les nostres demandes no han tingut cap resposta efectiva".

A més, l’àrea de Batlia i Medi Ambient també rep peticions per part dels ciutadans i ciutadanes del municipi a causa de la necessitat de realitzar actuacions de manteniment en els torrents i les seves voreres. Aquestes peticions també s’han remès al Govern de les Illes Balears.

Punts perillosos

Així, en el darrer informe municipal, que ja s’ha enviat a la Direcció General de Recursos Hídrics, els tècnics consideraren que cal netejar el trajecte urbà del torrent de la Cabana, a l’entrada a Manacor des de Portocristo i a la intersecció de l’avinguda dels Pins de la Torre i la ronda de Felanitx. També cal actuar en diversos punts del torrent de Conilles, el torrent de la Cabana, el torrent de Manacor, el torrent de na Borges i el torrent dels Morts.