Part Forana 14/10/2019

Manacor presenta un sistema d'alerta d'inundacions que cobreix 29 municipis

El cap tècnic d'Emergències, Joan Pol, diu que "el projecte permetrà disposar d'eines preventives i no haver d'actuar a les fosques"

M. Barceló
2 min
Presentació a Manacor del sistema d'alerta d'inundacions.

ManacorPreveure la formació de les torrentades amb la suficient antelació per poder avisar la població civil. Aquest és l'objectiu del projecte SAPI (Sistema d'Alerta Primerenca d'Inundacions) que s'ha presentat aquest dilluns a l'Ajuntament de Manacor. El sistema es basa en un programari informàtic que fa el seguiment dels episodis de pluja basant-se en la interpretació de les imatges del radar d’Aemet que es publiquen cada deu minuts.

Amb la generació automàtica d’informació, quan se superin els llindars de precipitació del pla MeteoBal es podrà alertar la ciutadania. La informació generada donarà capacitat d’anticipació per a l’aplicació de mesures de prevenció, protecció i informació a la població i als usuaris de les xarxes de transport, per part de les autoritats de les administracions amb competències per aplicar-les.

El programa ja enllestit és fruit d'un projecte en el qual ha treballat fermament el cap de Protecció Civil de Manacor, Rubén Ramón López, a partir de la creació d’un model numèric dirigit a analitzar i crear un sistema d’alertes primerenques d’inundacions.

Camp de control

Aquest model delimita per ara 21 conques i 125 subconques de 29 municipis. A partir dels models digitalitzats dels terrenys (la geologia i les funció dels sòls) i segons les precipitacions, es podrà determinar si hi ha escorrentia, quantificar-la a cada una de les subconques i conèixer quin serà el seu trànsit. A partir de l'autocalibració de les imatges del radar de l'Aemet, es podrà determinar la quantitat de precipitacions i també on cal establir el punts de control i alerta.

El cap tècnic de la Direcció General d'Emergències, Joan Pol, ha remarcat que el projecte permetrà disposar d'eines preventives i ho haver d'actuar a les fosques". El regidor d'Interior de Sant Llorenç, Nofre Garcia, ha dit que calen "eines per evitar que la por es converteixi en psicosi". Per la seva banda, el batle, Miquel Oliver, ha insistit que es fa necessari dotar la Protecció Civil amb un sistema com el SAPI, que permeti avançar-se a possibles incidències que amenacin la seguretat humana.

Han col·laborat fins ara, en diferents camps del desenvolupament d'aquest sistema d'alertes, la Direcció General d’Emergències, la Delegació Territorial d’Aemet, BalearsMeteo, els ajuntaments de Manacor i Sant Llorenç des Cardassar, les agrupacions de Protecció Civil de Marratxí, Sant Llorenç des Cardassar, Pollença, Campos i Manacor i s’ha emprat cartografia de Sitibsa i de l’Institut Geogràfic Nacional.

Proves en temps real

Les tasques de desenvolupament del projecte varen començar el gener d’aquest any. S’ha pogut provar el programari amb les imatges del radar d’Aemet dels episodis del Llevant de Mallorca i Pollença d’octubre de l’any passat i s’han fet proves en temps real, de manera que s'ha aconseguit la detecció i confirmació d’escorrenties en diferents episodis de pluges.

stats