Manacor invertirà 3,6 milions en una desnitrificadora per potabilitzar l'aigua

Es finançarà amb fons de l'ecotaxa o amb pressupost de l'Ajuntament

Manacor necessita reduir dos terços la presència de nitrats a l'aigua de la xarxa pública per tal d'aconseguir que sigui potable. Aquest és un objectiu prioritari que s'ha fixat a curt termini la Societat Anònima Municipal (SAM), que aquest dimarts ha presentat el projecte d'una desnitrificadora, inclòs en el paquet de quatre iniciatives que ha presentat l'Ajuntament al pla de repartiment de fons de l'ecotaxa. En tot cas, la desnitrificadora es farà amb fons propis de l'Ajuntament, si no arriben diners de Palma.

El projecte de potabilització té un cost de 3,6 milions d'euros i es presenta amb tres iniciatives més: la compra de la zona boscosa de Cala Varques (3,5 milions), la creació d'aparcaments a Portocristo (7,5 milions) i la renovació de la flota de vehicles de la SAM (310.000 euros).

Manacor, des que fou implantada l'ecotaxa (2016), no ha rebut cap euro procedent de l'impost turístic i "ara ja toca", segons la regidora d'Economia i presidenta de la SAM, Maria Antònia Sansó, qui reconeix la prioritat d'aconseguir una planta desnitrificadora.

Connexió a la xarxa d'Abaqua

Cal recordar que a mitjan termini Manacor s'ha de connectar a la xarxa del Pla de Mallorca, que rebrà aigua de la costera subministrada per Abaqua, però difícilment rebaixarà el nivell de nitrats, que necessita situar-se per sota d'un sostre de 50 ppm (parts per milió), segons directrius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La darrera anàlisi registrà 120 ppm, segons el gerent de la SAM, Francesc Grimalt.

Entre els projectes que aspiren també a finançar-se amb diners de l'impost turístic, el regidor de Serveis, Joan Sagrera, ha presentat el pla de renovació de la flota de la SAM, amb un cost de 310.000 euros i que ha de substituir els nou vehicles de gasoil (1 turisme i 8 furgonetes) per vehicles elèctrics.