Les Beneïdes de Manacor consagren la devoció per Sant Antoni

Milers de persones segueixen la desfilada, plena d'estampes de la pagesia i amb to reivindicatiu per salvar-la

El foravila de Manacor es mereix tenir un bon any, perquè ben bé s'han assolit unes beneïdes al mateix nivell de la resta d'actes de Sant Antoni. La tradicional desfilada s'ha obert a partir de les onze, encapçalada pel carro de la colcada i seguida del món cavallista.

Cabriols, muntures, amb els cavallers de Sant Jaume sempre presents a la festa, i una multitud de gent han anat passant per davant del Patronat i de les autoritats després de rebre la benedicció del rector.

Any rere any, l'espectacle de les Beneïdes millora amb unes estampes pageses espectaculars. Tal com mana la tradició, la majoria de carrosses sempre recorren a l'essència del camp. Un camp que ha estat reivindicat micròfon en mà per en Miquel de Can Cornet, a mode de crit d'auxili per a un foravila cada cop més deprimit. Per això ha insistit a demanar, amb veu ben alta, que la gent compri productes locals. Ha estat un prec que ha rebut potser el millor aplaudiment del matí festiu.

Mens, cans, ocells i mascotes de tot tipus han passat a rebre la benedicció, per guardar-se en salut. Onze carrosses i una vintena de carruatges, gran part amb els típics carros porrerencs, han fet les delícies de la gent que ha omplert les voravies de l'avinguda del Cós, la plaça Ramon Llull i l'avinguda de Portugal en el recorregut natural de les Beneïdes.

Una sínia espectacular

Dues carrosses de més de 25 metres i una de feta amb format de paner, a més moltes altres que mostraven les feines típiques casolanes i camperoles d'un temps, han aportat un bon grau d'originalitat.

Especialment espectacular ha estat la de la sínia moguda per un dimoni. Una sitja, un forn de pa, cuines mallorquines, hortets ecològics... i un punt d'humor, com el de la colla de carbones que han simulat una partida de tennis amb les pales com a raquetes i bolls de carbó com a pilota, han animat les tertúlies sobre les primeres Beneïdes dels nous anys 20.