URBANISME
Part Forana 29/12/2018

Manacor enllesteix l’enderroc de part de l’edifici Principal

L’Ajuntament és obligat a eliminar dues altures del bloc que substituí el gran teatre

Miquel Barceló
3 min
L’edifici Principal del carrer Amistat, amb façana blanca a la part esquerra de la fotografia, haurà de reduir el volum, després de 20 anys de recorregut judicial.

ManacorL’enderroc del majestuós teatre Principal de Manacor (1922-1969) porta camí de complir 50 anys. I mig segle després, la malifeta cultural torna a agafar trets de sainet. L’Ajuntament, per sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJB), es veu obligat a desabastir el terrat i la tercera planta de l’edifici que va substituir el gran teatre , dedicat des de llavors de manera exclusiva a l’estacionament de vehicles. A més, s’haurà d’amputar una part de la primera i segona plantes, i reconfigurar les instal·lacions, part dels ascensors i de les rampes d’accés.

L’enèsima espifiada urbanística municipal tindrà, per començar, 500.000 euros de cost de demolicions a causa d’una llicència d’ampliació mal atorgada el 1990. L’equip de govern actual ha posat en marxa el procés de licitació de les obres d’execució de la demolició de part de l’edifici situat al carrer de l’Amistat. D’aquesta manera, l’Ajuntament executa la sentència del TSJIB, que és inapel·lable. La decisió judicial obliga el Consistori a eliminar el terrat i la tercera planta, i part de la primera i de la segona de l’edifici, que també inclou una planta soterrani.

“Des de l’Ajuntament hem de respectar i fer complir les decisions judicials, la nostra intenció i el nostre deure com a gestors públics és posar ordre a l’urbanisme manacorí i per aquest motiu posam en marxa el procés que acabarà amb la demolició de part de l’edifici d’aparcaments, una obra que, segons el projecte redactat, estarà enllestida en poc més de quatre mesos”, va explicar la batlessa de Manacor, Catalina Riera.

El març de 2014, el TSJIB va sentenciar que la llicència que es va donar el 1990 per ampliar l’edifici d’aparcaments no era correcta. “Hem heretat aquest problema i ara el nostre deure és restablir la legalitat i corregir els errors que es varen cometre fa més de vint anys”, subratalla la batlessa.

Negociació amb els propietaris

L’Ajuntament vol plantejar als propietaris dels aparcaments una solució negociada per posar punt final a aquest conflicte urbanístic, que s’arrossega des que una veïna afectada per l’ampliació de l’edifici interposà un plet per sobreocupació. Ara, l’Ajuntament estudia la possibilitat d’oferir als propietaris perjudicats una part dels aparcaments públics de na Camel·la i de la plaça de Sant Jaume, perquè els puguin utilitzar durant el temps que s’executin les obres de restabliment de la legalitat urbanística.

En aquest sentit, la batlessa va dir que vol reunir-se amb els representants dels propietaris dels aparcaments. “A la trobada que preparam, els podrem plantejar aquestes qüestions i podrem explicar-los de primera mà quina és la situació, a més d’indicar-los totes les passes que volem seguir per tal de poder arribar a una situació negociada que permeti tancar definitivament aquest capítol sense que cap de les parts afectades se senti perjudicada respecte de l’altra”.

Les llicències mal atorgades o obres públiques executades vulnerant el planejament urbanístic situen l’Ajuntament de Manacor com un infractor de primer ordre.

El currículum de faltes greus comeses pel govern municipal de torn l’encapçala l’enderrocament de la plaça d’Abasts (plaça Constitució), que tingué lloc el 2001, després que l’ampliació feta durant el 1996 i el 1997 sobrepassàs el volum permès per la normativa. El pont del Riuet de Portocristo, que unia dues zones urbanes i passava arran de finestra de diversos pisos (2003), acabà sent demolit el 2011, en un litigi entre Ajuntament i veïns afectats que cremà etapes judicials, fins a arribar al Tribunal Suprem.

La pèrdua d’una gran joia cultural

i arquitectònica

Després del Femenies (1872), el teatre Principal, obert el 1922, va compartir la seva època daurada amb el Centre de Varietats (1906). El seu escenari acollí episodis de tot caire en un temps de gran convulsió política i social. La majestuosa infraestructura cultural del Manacor del segle XX abaixà el teló el 7 de juny de 1969, amb tot l’aforament ple, 2.800 butaques, per assistir a un gran concert dirigit pel mestre Rafel Nadal. El Principal també es va acomiadar amb una exposició de programes de mà i fotos de moltes de les obres representades.

stats