ARQUEOLOGIA
Part Forana 18/05/2018

Manacor engrandirà la basílica de Son Peretó

L’Ajuntament comprarà 15.000 m2 per ampliar l’àrea d’intervenció científica

Miquel Barceló
2 min
Manacor engrandirà la basílica de Son Peretó

ManacorDesprés de tretze campanyes d’excavacions i treballs de consolidació i d’adequació de Son Peretó, l’Ajuntament de Manacor, promotor de les intervencions, està decidit a ‘engrandir’ la basílica paleocristiana i el seu entorn, on s’ubica una necròpolis. Per això, es té en fase avançada la negociació per adquirir una finca annexa, de 15.000 m2, on els darrers estudis amb georadar, duits a terme per la Universitat de Brown (Nova Anglaterra, Estats Units) i la Universitat de Barcelona, confirmen que hi ha restes arqueològiques que podrien ser de gran valor per configurar una part important de la història de l’assentament i aprofundir en el seu estudi.

Que la compra de la finca adjacent a la zona pública ja intervinguda en els darrers anys va per bon camí, ho confirma el fet que l’Ajuntament hagi presentat candidatura a la convocatòria d’ajudes que ha obert el Consell de Mallorca per a l’adquisició de jaciments arqueològics. La compra de la finca podria materialitzar-se, segons fonts de l’Ajuntament.

La basílica de Son Peretó és única en les seves característiques i té una base important d’estudi. El 1931, la zona del temple fou declarada monument historicoarqueològic per garantir-ne la preservació. Des del 2005, Ajuntament i Consell de Mallorca hi tutelen intervencions a l’estiu.

El recinte de culte té unes dimensions de 21 x 14 metres. Se sap que constava de tres naus i que el baptisteri tenia doble piscina baptismal, on tenia lloc el bateig de la gent que aleshores es volia cristianitzar. La basílica es troba arran de la carretera Palma-Cala Rajada, a mitjan camí entre Manacor i Sant Llorenç.

Durant la darrera intervenció, l’estiu passat, es va descobrir una àrea de mercat, prop dels fonaments de la basílica, i una tomba, suposadament anterior a aquest ús.

Curs universitari

Durant la campanya de 2017, s’hi sumà un curs universitari d’arqueologia paleocristiana, que fou possible per un conveni entre l’Ajuntament i la Facultat d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes Antoni Gaudí, que depèn de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, de Barcelona.

Segons Mateu Riera, el coordinador del seminari, “és l’excepcionalitat del jaciment de Son Peretó el que ha fet possible posar en marxa aquesta primera edició del curs”. La batlessa, Catalina Riera, pretén que el curs, que ajuda a formar nous arqueòlegs, tingui continuïtat.

Galeria al Museu de Manacor

El 22 de novembre de 2017 el Museu de Mallorca, que dirigeix Magdalena Sales, reobrí la galeria de l’Antiguitat tardana, després d’un llarg procés de restauració i ampliació, i va incorporar restes de successives excavacions duites a terme a la zona arqueològica de Son Peretó. També es presentà un interessant element de divulgació a través d’un audiovisual titulat ‘Del jaciment al museu’, elaborat pels periodistes Maria Cifre i Biel Capó.

stats