Part Forana 23/07/2018

El pacte de Manacor dispara el cost del servei de fems

La recollida pot costar un 30% més, però la batlessa assegura que la taxa per als usuaris "no s'incrementarà ni un cèntim"

Miquel Barceló
2 min
Molts contenidors estan espanyats, però no s'obliga al seu recanvi.

ManacorMés carrers nets, més freqüències de recollida i una aposta pel reciclatge. Aquests són els tres pilars amb què el pacte de govern de Manacor (El Pi, PP i AIPC) ha aprovat aquest dilluns el plec de condicions per a un nova contracta de servei de fems per als propers sis anys (4+2), amb un cost pressupostat en 4,5 milions d'euros anuals, un 30% més que la vigent, i amb el compromís de la batlessa, Catalina Riera, que "no s'incrementarà bi un cèntim" la taxa actual (150 euros anuals per habitatge). No obstant això, l'empresa entrant podrà mantenir la flota de 1.300 contenidors actuals espargits per tots els nuclis urbans.

Els grups de l'oposició, que han recordat la mala gestió del servei amb una concessió que ha originat dues vagues dels treballadors en dos anys, han demanat la municipalització del servei de recollida de fems i neteja viària. Segons MÉS-Esquerra, PSOE i Volem es tracta de poder exercir més control i gestionar amb més marge de maniobra qualsevol tipus de crisi amb els treballadors, que venen de passar cinc anys amb sous raquítics, mentre l'Ajuntament incentivava amb més diners (180.000 euros anuals) l'establiment de més freqüències que realment no s'ha traduït en una millora en el servei.

El plec de condicions per a la nova concessió estableix un increment de més freqüències de servei, sancions quan l'empresa no superi el 95% de compliment de les clàusules, la recollida selectiva d'orgànic, un sistema de deixalleria mòbil i implantar el porta a porta gradualment: primer a Son Macià, després a Portocristo i després a la zona del centre de la ciutat de Manacor.

"Es tracta d'un contracte potent que ha d'eliminar les mancances de l'actual servei, amb un nou sistema que ha de permetre fer un seguiment del compliment de les obligacions de la concessionària", ha defensat el delegat de Medi Ambient, Pedro Rosselló, que ha remarcat l'impuls a la recollida selectiva que suposarà la nova etapa de privatització del servei.

L'oposició

Segons Carles Grimalt (Volem), la nova concessió permetrà que l'empresa que entri tregui un benefici anual de 300.000 euros. Sebastià Nadal (PSOE) ha recordat "l'incompliment sistemàtic de l'actual concessionària -Lumsa-", el nivell de conflictivitat laboral, la mala qualitat del servei i ha demanat que es regeneri el parc de contenidors per uns dipòsits més hermètics i automatitzats. Nadal no veu en el nou plec de condicions de la futura concessió, prevista per a l'octubre d'enguany, un sistema de control que garanteix "la qualitat del servei".

Miquel Oliver (MÉS-Esquerra) ha dit que el servei de recollida de fems "ha estat la vergonya de l'Ajuntament de Manacor" durant l'actual mandat i ha criticat que s'hagi fet un plec de condicions sense comptar amb la participació ciutadana. Rosselló ha reconegut al plenari extraordinari que ha debatut durant quasi tres hores el futur servei de recollida, que el sistema de mecanismes de sancions "ha estat complicat".

Una sola sanció en cinc anys

En una posterior roda de premsa, l'equip de govern ha informat que durant els cinc anys de concessió de Lumsa, només ha estat objecte d'una sanció, de 6.000 euros. El delegat de Medi Ambient ha justificat la permissivitat amb el mal servei de Lumsa perquè molts dels expedients no tenien informes "determinants" per garantir la viabilitat de la sanció.

stats