Publicitat
Publicitat

Tot el Consistori de Manacor demana al Govern una neteja urgent dels torrents

Els partits coincideixen a advertir del perill que presenten els canals fluvials plens de vegetació i brutor

La mala gestió dels torrents, amb crítiques unànimes de l'Ajuntament al departament de Recursos Hídrics del Govern per la manca de neteja i manteniment, ha marcat el darrer ple municipal de Manacor, en què hi ha hagut una coincidència total a advertir del perill que presenten els llits fluvials davant la possibilitat de pluges torrencials durant aquest final d'estiu i l'inici de la tardor.

El grup de govern, El Pi-PP-AIPC, ha presentat una moció que insta a una actuació ràpida de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca per tal que s'evitin situacions de perill, en cas que hi hagi pluges intenses i continuades a les conques de Manacor. A aquest objectiu, l'oposició, MÉS-Esquerra, PSOE i Volem, hi ha donat tot el suport.

Miquel Oliver, del grup ecosobiranista, reconeixent que la situació dels torrents "no és la desitjable", ha recordat les limitacions de la Conselleria, que té problemes de contractació per fer la neteja perquè el Col·legi d'Enginyers Agrònoms va recórrer el concurs per a la concessió després de ser-ne exclosos, i també que el Govern actual ha fet nets 123 quilòmetres de torrent, davant els 37 quilòmetres del dos darrers anys de govern del PP en la legislatura anterior. I el PSOE, a través de Sebastià Nadal, ha suggerit que la netedat i el manteniment també l'apliqui l'Ajuntament als embornals dels nuclis urbans. "Si netejam els torrents, també hem d'aconseguir que l'aigua –de les àrees urbanes– hi arribi", ha demanat, tot censurant la deixadesa que es detecta a molt punts de la ciutat i pobles del municipi.

Anàlisi del present mirant el passat

El batle, Pedro Rosselló (PP), ha dit que no se sent consolat pel fet que s'hagin netejat 123 quilòmetres de torrents "si no arriben a Manacor". Emperò Oliver insisteix que estaria bé que també es reconegués que durant el mandat del PP "les coses no es varen fer bé". Tot i les diferències, la corporació ha demanat a Recursos Hídrics que s'intervingui, com abans millor, a la zona de Manacor per tal d'evitar inundacions i perquè la memòria col·lectiva de gran part de la ciutadania té gravats alguns passatges catastròfics ocorreguts en algunes tardors de les darreres dècades.

En els darrers 16 mesos, el grup de govern ha insistit fins en quatre ocasions davant la Direcció General de Recursos Hídrics, presentant informes tècnics i gràfics del col·lapse que pateixen la major part dels torrents, plens de batzers, canyissars i una varietat de vegetació que tapona el curs natural dels canals fluvials del terme. "Els manacorins no ens mereixem trobar-nos en aquesta situació", ha remarcat el portaveu de Volem, Carles Grimalt. Rosselló ha excusat el fet de presentar la moció per via d'urgència "perquè hem esperat fins al darrer moment, per veure si Recursos Hídrics actuava".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF