Part Forana 16/11/2017

Manacor i comarca debaten sobre el nou model territorial de Mallorca

Professionals de l'arquitectura, construcció i representants polítics analitzen possibles canvis en el PTM

Ara Balears
2 min
Reunió de professionals i polítics sobre els canvis en el PTM a la Institució Mossèn Alcover de Manacor.

ManacorEl Pla Territorial de Mallorca es va aprovar el desembre de 2004 i dotze anys després el Consell de Mallorca ha anunciat la intenció de revisar-lo parcialment. Els representants polítics, els tècnics municipals i els professionals de l’arquitectura i la construcció de la comarca s’han reunit a Manacor per aportar propostes a la revisió del Pla Territorial de Mallorca en el marc del procés de participació que ha impulsat el Consell. "Aquesta revisió, una vegada aprovada, pot tenir repercussions en el territori i en l’urbanisme del municipi, sobretot en sòl rústic; per això, crec que és important que des de Manacor puguem tenir clares les directrius que marcarà el nou Pla Territorial de Mallorca i així des de l’Ajuntament poder proposar millores", han manifestat fonts del departament municipal d’Urbanisme.

A l’acte hi han assistit la regidora d’Urbanisme de Manacor, Isabel Febrer; el regidor d’Agricultura i de Cala Murada, Antoni Sureda; a més del batle de Montuïri, Joan Verger; el de Campos, Sebastià Sagreras; el de Santanyí, Llorenç Galmés, i el conseller insular Iván Sevillano, juntament amb altres representants municipals i de col·lectius professionals. Durant la trobada les persones assistents han treballat en taules temàtiques en petits grups, en els quals han reunit les preocupacions i propostes sobre diferents aspectes: ordenació i ús del sòl rústic, distribució d’equipaments i serveis, creixement urbanístic, gestió del paisatge i àrees territorials.

Racionalitzar el creixement

I és que el Pla Territorial de Mallorca ha de servir com a eina general d’ordenació del territori de tota l’illa. De fet, aquest document permet determinar aspectes tan importants com per exemple com ha de ser el creixement urbanístic de l’illa, l’ordenació del sòl rústic i agrari o els equipaments i serveis que hi ha d’haver, etcètera. Així, segons els impulsors, aquesta revisió del Pla Territorial de Mallorca té com a objectiu adaptar el model territorial de l’illa a les necessitats actuals. D’aquesta manera, la revisió ha de permetre racionalitzar el creixement urbanístic (residencial, turístic o mixt), ajustar l’ordenació i l’ús del sòl rústic, fomentar l’equilibri territorial i adoptar polítiques de gestió del paisatge.

13,5% més de població en 12 anys

Durant els darrers mesos des del Consell de Mallorca s’han elaborat diferents estudis per determinar la situació actual pel que fa al territori de Mallorca. Els estudis indiquen un notable increment de la població resident, un 13,5 % més entre el 2004 i el 2016. A més, s’ha analitzat el sòl rústic i s’observa que s’ha produït una 'terciarització' d’aquest sòl; és a dir, s’hi estan duent a terme activitats, residencials i turístiques. La ciutadania podrà participar en el taller sectorial que es farà l’horabaixa de dia 22 de novembre a la Llar d’Infants de Palma. De manera paral·lela al taller, tothom que ho desitgi també hi podrà opinar mitjançant el qüestionari en línia, disponible al web del Consell.

stats