Part Forana 17/05/2018

Manacor demana que la campanya contra la 'Xylella' inclogui tot foravila

MÉS-Esquerra defensa delimitar ara a finques grosses el tractament amb productes fitosanitaris, "perquè s'està en fase experimental"

M. Barceló
2 min
Un finca d'ametlers a Cales de Mallorca, plena d'arbres morts.

ManacorEl pacte de govern de Manacor (El Pi, PP, AIPC) ha aprovat una moció en què demana al Govern obrir una nova campanya de tractament fitosanitari contra la 'Xylella' "sense limitar la superfície" i, per tant, obert a tot foravila. El delegat d'Agricultura de Manacor, Antoni Sureda, ha criticat que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca no inclogui les finques de menys de cinc hectàrees en la campanya, amb la qual cosa, segons Sureda, es deixen moltes parcel·les petites afectades.

Manacor és el segon terme municipal més gran de les Illes Balears i preocupa "el paisatge desolador dels camps d'ametlers". De fet, el primer cas oficial de 'Xylella' es va detectar a Portocristo. Pel delegat d'Agricultura, si es deixen sense tractar finques petites o inferiors a 5 ha, "que són la majoria", el combat contra la plaga no es guanyarà, explicà en el darrer ple.

Però l'embranzida del pacte de govern manacorí en la lluita contra el bacteri, que amenaça la major part de la vegetació de les Illes, ha tingut un resposta per part del partit majoritari, MÉS-Esquerra. El portaveu, Miquel Oliver, ha defensat el pla d'acció de la Conselleria "perquè es tracta d'una campanya a 220 explotacions d'olivera, ametler, garrover i, sobretot, vinya, que es fa amb caràcter experimental". "Ara s'hi aplica un tractament de primavera i s'intenta saber com hi respondran les plantes. Després, en funció dels resultats, es dirigirà [la campanya] a tots els interessats", va insistir Oliver en la darrera sessió plenària. Per Oliver, "el millor seria poder dur a terme un tractament massiu".

Sospita d'haver amagat la presència de la plaga

"No se'n poden excloure les finques petites", afirma AIPC. Joan Gomila, en nom d'aquesta formació, es justificà dient que "quan hi ha polls a un col·legi no es deixa cap alumne sense tractament". Miquel Oliver demanà un marge de confiança per a la Conselleria i recordà que fou en temps de Gabriel Company, com a conseller d'Agricultura, a qui li va passar la plaga, "i en el millor dels casos no se'n va témer".

En la part final del debat plenari, Oliver fou més incisiu i advertí la "sospita" que se'n va ocultar la presència durant el Govern del PP. "Al mercat no hi ha envasos petits per fer el tractament a finques de menys de cinc hectàrees. Si es mostra efectiu, es demanarà fer envasos de dosis menors per a finques petites", explicà el portaveu de MÉS-Esquerra.

"Cal tenir en compte també que el tractament actual podria no ser efectiu", subratllà Núria Hinojosa, des de les files del PSOE. Oliver apuntà que, fins ara, totes les actuacions duites a terme pel Govern en la lluita contra la 'Xylella' tenen el vistiplau del Ministeri i de la Unió Europea. No obstant això, el pacte aprovà la moció en què s'insta la Conselleria a obrir als petits productors l'accés als tractaments fitosanitaris que s'han facilitat a les finques d'entre 5 i 25 hectàrees de superfície.

stats