Part Forana 21/01/2019

Manacor ajorna el canvi de nomenclatura franquista de tres vials

La decisió no serà presa pel ple, sinó per una comissió tècnica

M. Barceló
2 min
Cristina Capó  defensa la necessitat de retirar els noms lligats al cop d'estat de 1936.

ManacorVia Roma, via Alemanya i avinguda de Portugal, noms posats a tres vials de Manacor en honor dels aliats de Franco que el 1936 donaren suport al cop d'estat i la posterior Guerra Civil, es mantindran fins que una comissió tècnica, tal com es va fer el 2013 amb gran part de la nomenclatura franquista, en decideixi la substitució.

La proposta del grup MÉS-Esquerra de canviar-los per noms que "homenatgin dones", i que aquests ho siguin a proposta de les entitats feministes de Manacor i comarca, no ha tingut recorregut. La iniciativa, presentada en aquests termes, no té el suport del pacte de govern (El Pi-PP-AIPC), ni tampoc del PSOE, que considera "populista" limitar el canvi a l'opinió i participació exclusiva de col·lectius feministes.

Davant el rebuig a la seva proposta, MÉS-Esquerra ha retirat la moció i accepta que sigui una comissió tècnica, oberta a totes les opinions, la que proposi els canvis. La regidora de Cultura, Antònia Llodrà, recorda que les modificacions de la nomenclatura causaria un cert trasbals entre els veïns dels vials afectats, 552 veïns empadronats.

Problemes per als residents

Llodrà assegura que, a més de generar problemes per al servei postal, els tres canvis proposats tenen una connotació que no és percebuda per molts residents. Aquesta situació, segons la ponent de MÉS-Esquerra, Cristina Capó, també es va donar el 2013 quan es retiraren les plaques de moltes figures franquistes en la nomenclatura dels carrers dels nuclis urbans del terme municipal i que molta gent desconeixia.

No obstant això, hi ha el compromís que, a mitjan termini, es traslladi la proposta a una ponència tècnica. Hi ha acord per debatre la possible retirada de plaques de carrers que en el seu moment, ara fa quasi 80 anys, es penjaren per agrair el suport internacional de països feixistes (Alemanya, Itàlia i Portugal) a la revolta franquista. Tanmateix, la majoria de partits volen que sigui una qüestió oberta a la ciutadania, abans que ho decideixi el Consistori.

stats