Part Forana 04/10/2019

Manacor acumula quasi 900 projectes d’obra major en llista d’espera

L’Ajuntament reconeix que té el Departament d’Urbanisme col·lapsat, però també en culpa les administracions supramunicipals pel retard en les notificacions

M. Barceló
3 min
Manacor acumula quasi 900 projectes d’obra major en llista d’espera

ManacorL’actual pacte de govern de Manacor (MÉS-Esquerra, PSOE i UP) preveu donar una solució a mitjà termini al col·lapse que pateix l’àrea municipal d’Urbanisme. Actualment, són quasi 900 les llicències d’obra major sol·licitades que s’han acaramullat, bona part a causa del desbordament de feina d’un departament que no ha pogut incrementar la plantilla i, a més, ha patit una llarga inestabilitat els darrers anys.

Una vegada s’hagi alleugerit la càrrega de feina del departament, a partir de l’aprovació inicial del Pla General, programada per a final d’aquest mes d’octubre, els serveis tècnics s’hauran de centrar a resoldre els centenars d’expedients d’obra privada que esperen torn des de fa mesos o, alguns, des de fa anys.

“Encara que sigui de manera obsessiva, si hem d’arribar a aturar les obres públiques de l’Ajuntament per agilitar la tramitació de llicències a particulars, es farà, sempre intentant que la tramitació del Pla General els afecti al mínim possible, perquè venim d’un govern que sempre ha posat l’excusa del Pla General per justificar el retard. En el nou equip de govern som conscients que darrere cada llicència d’obra hi ha un projecte de vida d’un ciutadà o ciutadana”, explica el batle, Miquel Oliver.

Per la seva banda, la regidora d’Urbanisme, Núria Hinojosa, prepara una reestructuració del departament per agilitar la tramitació de les llicències d’obra. La delegada ha informat que a final del passat mes de setembre eren 864 les sol·licituds en llista d’espera, però ha destacat que 337 (un 40%) “són expedients d’obra, en rústic i en urbà, pendents d’esmenar deficiències, i 194 estan a l’espera d’informes d’organismes de Ciutat: Recursos Hídrics, Carreteres, Territori, etcètera”. Una bona part dels retards, segons Hinojosa, no són imputables al funcionament del Departament d’Urbanisme de l’Ajuntament, sinó als mateixos sol·licitants, que no han presentat el projecte ajustant-se a la normativa o bé que la tramitació resta encallada al Govern o al Consell.

Queixes per Recursos Hídrics

De tots els organismes externs, la direcció general de Recursos Hídrics de la Conselleria de Medi Ambient és, segons remarca la delegada municipal, la que més temps tarda a informar dels expedients de Manacor, amb esperes que fins i tot superen un any. “Davant circumstàncies com aquestes, l’Ajuntament no pot fer res més que rebre la queixa i la reclamació, totalment justificada, del promotor”, explica Hinojosa.

D’expedients d’obra major en fase inicial pendents d’informe d’arquitecte n’hi ha 128, i 78 s’han de notificar per verificar l’esmena de les deficiències. 174 expedients més estan en tràmit d’informe jurídic.

“Crec que molts expedients d’obra, especialment de zona rústica, podrien ser notificats pel mateix Ajuntament si les administracions locals tinguéssim més competències informatives, i seria una manera d’alleugerir la càrrega a l’administració superior”, assenyala la delegada d’Urbanisme de Manacor.

Manca de personal

Manacor porta vuit anys amb el mateix personal al Departament d’Obres, que s’ha vist desbordat pel volum de feina de projectes públics, però sobretot pels projectes privats. “Com a mínim necessitam dos administratius més per agilitar la notificació dels procediments”, recorda Hinojosa. Un altre factor que hi afegeix la responsable d’Urbanisme de Manacor és el fet que “es constata la presentació de molts projectes amb deficiències de redacció tècnica, que una vegada s’hagin notificat i hagin estat rectificades han de passar a un altre torn d’espera, i així es fa difícil que les llicències es puguin donar en un temps prudencial”. Com a tercer factor, que distorsiona el tràmit normal dels expedients, hi ha l’espera obligada quan es tracta de llicències que han d’anar acompanyades d’informes sectorials dels departaments de les administracions autonòmica o insular.

El Departament d’Urbanisme de Manacor, a banda de més personal, també necessita un sistema de modernització intern “perquè el recompte d’expedients d’obra major, per exemple, s’ha de fer de manera manual”. Com a afegitó, els darrers anys s’ha generat una inestabilitat en la plantilla per consecutives altes i baixes d’arquitectes i aparelladors, la qual cosa ha restat agilitat a l’hora de resoldre expedients i evitar l’elevat nombre de llicències d’obra que s’acumulen a l’Ajuntament.

HABITATGE PER ALS JOVES I INSPECCIÓ D’EDIFICIS VELLS

L’Ajuntament s’ha compromès a dur a terme una política d’habitatge que “afavoreixi l’emancipació dels joves”, segons recull el programa de govern 2019-2023 de l’actual coalició, que s’ha presentat aquesta setmana. D’altra banda, hi ha el compromís de donar continuïtat al pla d’inspecció d’habitatges antics que va iniciar el 2017 l’anterior equip de govern de centredreta. Entre el 2016 i el 2020, el nombre d’edificis que han de passar l’inspecció d’avalució són 9.711, però el retard en el programa de notificacions podria fer impossible arribar a assolir l’objectiu marcat ara fa quatre anys.

stats