INCIVISME
Part Forana 28/07/2018

Manacor, abocadors urbans

Desenes de solars sense tancar mostren la cara més lletja de la ciutat en ple estiu

Miquel Barceló
2 min
L’incivisme deixa moltes petjades a la perifèria de la ciutat, també per manca de control municipal.

ManacorMoltes parcel·les edificables de Manacor, especialment als indrets perifèrics, no compleixen la normativa quant a seguretat i estètica, i es mostren obertes a les pràctiques incíviques de molts veïns que les converteixen en abocadors. Una imatge que si a l’hivern, amb l’herba, es difumina entre la verdor, durant els mesos d’estiu mostra la poca vergonya d’alguns ciutadans i el descontrol de l’administració local.

“És evident que hi ha punts que ens agradaria que mostrassin una imatge millor, però tampoc es pot dir que l’Ajuntament no hi faci res”, explica la regidora d’Urbanisme, Bel Febrer. “Els darrers tres anys i mig, des del 2015, s’han obert 116 expedients que insten els propietaris a tancar el solar. Alguns han complit, però segur que no arriben ni a la meitat els qui n’han pres consciència. Des de l’Ajuntament, dins la mesura de les nostres possibilitats, actuam”, respon la regidora quan se li planteja la situació i la tètrica imatge d’algunes zones urbanes de la ciutat, ampliable també a la resta de nuclis del municipi, especialment els de la zona costanera, on plàstics, residus de construcció i ferralla s’acumulen en algunes parcel·les de la perifèria.

Febrer reconeix que, per posar-hi remei i actuar amb contundència, caldria disposar de més recursos humans al departament municipal d’Urbanisme. “Des de fa 20 anys tenim el mateix personal, mentre que les feines i responsabilitats s’han ampliat de manera desmesurada”, explica Febrer, que està al capdavant del departament més complicat, ja que es tracta d’una àrea de gestió molt transversal que, “mentre no hi hagi canvis legislatius, no pot ampliar els mitjans humans de què disposa”. “Encertar amb exactitud el nombre de parcel·les que no compleixen la normativa seria una feinada”, perquè alguns expedients han caducat i s’han hagut de reiniciar. “Una minoria de propietaris que han estat avisats de les seves obligacions han complert, però segur que és en un percentatge baix”, reconeix la responsable d’Urbanisme.

Febrer diu que de cap manera l’Ajuntament es desentén del problema. “Els primers sis mesos d’enguany s’han obert 18 expedients, que s’inclourien dins els 116 que tenim registrats des de 2015, i dos estan a punt de ser tancats”, afegeix. Febrer diu que “com a mínim els propietaris que no tanquen els solars urbans els podrien tenir nets”, per no oferir la imatge de degradació i no tenir acumulació de residus de tot tipus, que són un perill”.

Sigui com sigui, tot fa pensar que la situació es mantindrà mentre l’Ajuntament no sigui més rigorós, el propietari d’un solar obert continuï amb la seva irresponsabilitat i també mentre alguns ciutadans actuïn de manera incívica.

Les rondes és on hi ha més parcel·les abandonades

Les rondes de la ciutat presenten el major nombre de punts negres. A la ronda de Felanitx, vora la segona rotonda, és ben visible un solar amb quatre vehicles abandonats vora el passeig. A la ronda del port, devora els Multicines Manacor, un solar acull tot l’excedent d’un punt de contenidors i és ple de plàstics i residus. Si un s’endinsa a la zona educativa del Canyar i l’ esportiva de na Capellera pot trobar solars oberts amb pneumàtics i amortidors de vehicles, motxilles, plàstics i residus de construcció. Curiosament, gran part dels solars més demacrats són a prop de zones residencials amb habitatges unifamiliars.

stats