MÉS-Esquerra de Manacor demana canviar tres carrers vinculats al franquisme

Proposarà que se substitueixin per noms de dones

Els darrers vestigis del franquisme a peu de carrer a la ciutat de Manacor poden caure aviat si el ple municipal accepta la proposta que farà el grup majoritari, MÉS-Esquerra, a la propera reunió plenària de dia 14.

En una moció, el principal grup de l'oposició demanarà la retirada dels noms Roma, Alemanya i Portugal de tres avingudes que encara romanen dedicades a països estrangers que col·laboraren amb Franco per guanyar la Guerra Civil.

"Es tracta de noms vinculats al franquisme que donaren suport a l'alçament feixista del 1936. Mantenir-los és un clar menyspreu als valors democràtics en què es basa la nostra convivència, a més d'un incompliment de la Llei de memòria històrica", es destaca en la moció que defensarà la regidora Cristina Capó.

Es demana que la nova nomenclatura que substitueixi la vinculada al règim dictatorial vagi dedicada a dones que en el seu moment destacaren per la lluita feminista. En aquest sentit, es planteja que els noms que es proposin estiguin avalats per entitats com l'Assemblea Antipatriarcal de Manacor i el col·lectiu Dones de Llevant.

La Llei de memòria històrica preveu que aquest tipus de canvis que afecten noms vinculats al passat règim dictatorial es puguin fer a través d'un procediment específic, establert en una ordenança local o per acord del consistori si no hi ha una normativa municipal que ho reguli, com és el cas de Manacor.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF