INCA
Part Forana 14/08/2013

L'oposició sospita que s'han inflat les fuites d'aigua per apujar-ne el preu

El concurs de privatització preveu revisar-ne tarifes si es millora la xarxa. Segons els tres grups municipals, aquestes dades tenen una gran importància, ja que condicionen la revisió de preus del servei, és a dir, la possibilitat que l'empresa concessionària apugi el preu de l'aigua

Ara Balears
2 min

Inca.L'oposició en conjunt de l'Ajuntament d'Inca (PSIB-PSOE, Independents i MÉS) alertà ahir que les dades de pèrdues de la xarxa municipal d'aigua que consten en l'estudi econòmic realitzat per la privatització del servei no coincideixen amb les pèrdues certificades en altres informes fets pel mateix Consistori. Així doncs, mentre que en l'estudi de 2013 s'indica que tan sols s'aprofita un 50 per cent de l'aigua que s'extreu, en els informes aportats anteriorment per l'Ajuntament a la Direcció General de Recursos Hídrics per la tramitació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) aquest aprofitament puja fins al 74%.

Segons els tres grups municipals, aquestes dades tenen una gran importància, ja que condicionen la revisió de preus del servei, és a dir, la possibilitat que l'empresa concessionària apugi el preu de l'aigua. Segons consta en l'article 9 del plec de condicions del concurs, un dels barems que poden permetre una revisió de preus és la millora en l'aprofitament de la xarxa fins a un 75%, una xifra que, segons els informes, ja s'ha assolit abans d'externalitzar el servei. Per tant, l'empresa privada podria augmentar el preu de l'aigua sense millorar l'eficiència de la xarxa. Per tot això, l'oposició demana al batle que aclareixi les dades i que realitzi un estudi que diagnostiqui en quin estat real es troba la xarxa de subministrament d'aigua.

Els tres grups de l'oposició sol·liciten també que el procés de privatització s'aturi fins que s'aclareixin els dubtes i denuncien, una vegada més, que l'Ajuntament actua de manera unilateral en aquest assumpte. Cal recordar que la privatització del servei d'aigua potable de la capital del Raiguer ha rebut l'oposició frontal dels tres grups i que ha estat aprovada en solitari pel Partit Popular, que governa amb majoria absoluta.

Les xifres

Segons l'estudi econòmic utilitzat per redactar el plec de condicions del concurs, la mitjana d'aprofitament dels anys 2011 i 2012 va ser d'un 49,71%. Els altres informes, però, detallats en un document de l'any 2008, demostren un aprofitament d'un 74%, que es mantindria estable des del 1999 fins al 2007 i que permet estimar que el 2013 continuarà en aquests nivells. Segons la nota feta pública ahir pels tres grups de l'oposició, durant aquests darrers anys s'han dut a terme obres de millora de la xarxa, fet que indica que l'aprofitament hauria d'haver millorat en lloc d'empitjorar, com fa constar l'Ajuntament. Per arribar a a totes aquestes xifres, els dos estudis es limiten a fer una resta entre els litres d'aigua extrets i els que s'acaben facturant als consumidors d'aquest municipi.

stats