Llucmajor reformarà l'Arenal, malgrat dissoldre's el Consorci Platja de Palma

El projecte Agora 4.8, guanyador del concurs internacional Europan 14, anirà endavant, segons l'Ajuntament

El projecte Agora 4.8 per a la reforma i reconversió de la Platja de Palma (l’Arenal de Llucmajor) presentat per Catalina Salvà (Llucmajor, 1984) i Héctor Ortín (Barcelona, 1981) de Salvà Ortín Arquitectes, que resultà guanyador d’Europan 14, un concurs internacional d’àmbit europeu per a arquitectes menors de 40 anys, anirà endavant, tot i que serà a mitjan i llarg termini. La propera dissolució del Consorci Platja de Palma, arran de la sortida de l'ens del govern central, no serà un entrebanc per reformar l'Arenal. Així ho ha confirmat a l'ARA Balears el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Llucmajor, Jaume Tomàs.

El projecte de reforma integral preveu, segons el projecte guanyador, quatre fases d'intervenció urbanística dins vuit àmbits del nucli costaner. "El consorci canalitzava les inversions, però després de la seva dissolució l'Ajuntament de Llucmajor recupera les competències urbanístiques de la zona", adverteix Jaume Tomàs. Això donarà autonomia municipal i permetrà a l'Ajuntament donar cobertura al projecte de renovació de l'Arenal de Llucmajor, que preveu una inversió propera als 18 milions d'euros. Segons Tomàs, s'haurà d'esperar a poder optar a finançament europeu per assolir el projecte, que es durà terme per fases. També s'espera tenir el suport econòmic del Govern autonòmic, a més de fons propis municipals per reformar l'Arenal de Llucmajor.

A la darrera edició d'Europan 14 s’han presentat més de 1.000 propostes anònimes d’equips de 35 països diferents que projectaven reconversions a diferents indrets del món. Aquesta iniciativa forma part d’un concepte global conegut com a 'ciutat productiva' que, a grans trets, persegueix aplicar regeneracions urbanes per tal que les ciutats o els barris en concret siguin multifuncionals i no només destinats, en el cas de l’Arenal, a residència i turisme.

Regeneració d'espais públics

La proposta de Salvà Ortín Arquitectes per a la Platja de Palma planteja una resposta complexa en diferents àmbits, com la generació d’una nova centralitat urbana amb la transformació de la plaça Major, el carrer Gran i General Consell, el parc municipal i l’equipament comercial i administratiu. Així mateix, apunta cap a la regeneració i ampliació de la xarxa d’espais públics, un nou anell de transport públic i actuacions sobre les mitgeres. El regidor d’Atenció Ciutadana a l’Arenal, Miquel Àngel Serra, diu que "és un projecte molt ambiciós que abraça tot l’Arenal i que connecta tots els espais verds amb zones públiques".

En la mateixa línia, el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Llucmajor, Jaume Tomàs, apunta que aquest projecte "suposa una millora molt important per a l’Arenal, perquè canvia la zona de dalt a baix en tots els sentits. Quan els arquitectes t’expliquen la seva idea, la veritat és que és molt engrescadora, però hem de ser realistes i tenim clar que és un projecte a llarg termini, a executar en fases i que hem de tenir en cartera per quan vagin sortint subvencions externes".

Concurs d'idees

El pressupost de tot el concurs d’idees és de 80.000 euros, finançats per la Comunitat Europea, el Ministeri de Foment i el mateix Consorci Platja de Palma. Per tal de dur a terme aquest projecte, el Consorci Platja de Palma i l’Ajuntament de Llucmajor es varen inscriure al programa Europan, que impulsa concursos d’idees urbanes i arquitectòniques cada dos anys i té com a objectiu aprofundir en el coneixement i la recerca en el camp de l’hàbitat i de l’urbanisme a través de l’intercanvi entre professionals de països d’Europa. Catalina Salvà és arquitecta, postgraduada en arquitectura del paisatge, màster en urbanisme, doctoranda en urbanisme i professora associada del Departament d’Urbanisme de la Universitat Politècnica de Catalunya. Hector Ortín és arquitecte i, conjuntament, han guanyat el premi AJAC 2016 en urbanisme i paisatge, el 2n Premi en el concurs de la Recuperació de la Riera d’Arbúcies i la menció en el concurs internacional Passatges Metropolitans.