MANACOR
Part Forana 29/12/2013

L'any de la descontaminació del solar de Majorica

La setmana que ve començaran les obres per acabar amb els metalls pesants del sòl urbà

Joan Sitges
2 min
HISTÒRICS
 Aquests terrenys, de 18.000 metres quadrats, varen acollir la fàbrica perlera de Majorica entre els anys 1902 i 2006.

Manacor."Entre els dies 7 i 8 de gener els tècnics entraran a l'antic solar de la fàbrica Majorica i plantejaran sobre el terreny les obres de descontaminació", expliquen des de la direcció de la perlera Majorica. Aquest mateix termini és el que es preveu en el permís d'obres que l'empresa ha registrat a l'Ajuntament per poder descontaminar el gran solar que presideix una de les entrades al nucli urbà de Manacor.

Aquesta setmana que ve començaran les tasques al solar de 18.000 metres quadrats que entre el 1902 i el 2006 ocupà Majorica. Després que s'hagin esgotat alguns dels terminis que la Conselleria de Medi Ambient fixà per iniciar la descontaminació, les màquines i els tècnics de l'empresa Adalmo Residus i Medi Ambient entraran en el solar per treballar-hi vuit mesos.

Després d'aquest termini, s'espera que els antics terrenys industrials que el 2006 havien de servir per aixecar-hi prop de 300 habitatges quedin lliures de la descontaminació que va frustar el projecte de construcció i va marcar l'inici de la degradació de la zona.

Les obres

El novembre l'empresa sol·licità a l'Ajuntament el permís d'obres. El Consistori, però, no ha hagut de tramitar-lo perquè ja existia una ordre de la Conselleria de Medi Ambient que obliga Majorica a descontaminar com més aviat millor les àrees contaminades del solar. Així, l'Ajuntament els ha donat permís.

Les analítiques del sòl i el subsòl del solar varen concloure que els metalls pesants procedents de l'antiga fàbrica es trobaven concentrats en el subsòl. Per això només podrien suposar perills per a la salut en cas que es fessin excavacions incontrolades o moviments de terres. A més, els 18.000 metres quadrats que ocupa el solar es dividiren en cinc zones i la contaminació només està concentrada en tres.

Les màquines excavaran el sòl per retirar la terra contaminada, que es col·locarà dins el mateix solar en petits caramulls. Aquestes petites muntanyes de terra es cobriran amb plàstics perquè no puguin causar molèsties als veïns i les terres s'analitzaran per comprovar-ne el grau de contaminació.

"Les terres més contaminades s'hauran de transportar fins a la planta cimentera de Lloseta per cremar-les", informaren des de l'Ajuntament. "Com que la cimentera no podrà assumir de cop tota la terra contaminada, segurament s'emmagatzemarà durant un temps en el solar mateix per dur-la a poc a poc a Lloseta", detallaren des del departament d'Urbanisme. Tot i que l'Ajuntament admet que es podria dilatar el termini previst pel projecte, "confiam que quan hagin passat els vuit mesos previstos per acabar les tasques el solar estigui totalment descontaminat". Un desig que també comparteixen tots el veïns del barri dels Creuers, que han vist com l'esbucament de l'antiga fàbrica va suposar l'inici de la degradació d'aquest entorn.

stats