SANT ANTONI A SA POBLA
Part Forana 16/01/2017

L’impulsor d’una tradició

La festa de sa Pobla a Gràcia fa enguany 25 anys gràcies a l’empenta d’Antoni Torrens

M. Mateu
3 min
Antoni Torrens.

Sa Pobla“Tenc la mateixa il·lusió que fa 25 anys”, assenyala Antoni Torrens (sa Pobla, 1937). El farmacèutic fou l’impulsor de la festa de Santa Antoni a Gràcia, que “va néixer de la manera més simple”. Aleshores Torrens tenia els tres fills i una neboda que estudiaven a Barcelona i “coneixíem la farmacèutica Conxa Fiol, que feia més de 20 anys que no havia vist un fogueró, i ens digué: ‘I si feim un fogueró aquí, a Barcelona?”. I així fou com s’encetà la tradició. 25 anys després, Torrens està molt agraït: “Des del primer dia hem rebut la col·laboració institucional; imaginau-vos que per al barri de Barcelona Sant Antoni ja és la festa major d’hivern de Gràcia i fan un programa de festes que dura d’entre el 13 i el 28 de gener amb el títol ‘Cicle festiu de Sant Antoni’. A més, hi destaca la participació de la ciutadania, tant de mallorquins com catalans.

No ha estat fàcil, “n’hi ha que encara veuen en recel que facem una festa tan integrada amb els catalans, però des del primer any, amb la comitiva de poblers que anam a Barcelona –l’any 1992 ja vàrem omplir dos avions–, la implicació i la interacció han estat sempre màximes. “Els primers anys, els catalans tenien pànic del foc. Decidiren fer el primer fogueró a la plaça del Diamant, no per les connotacions simbòliques sinó perquè era l’única plaça on no hi havia ni arbres ni fils; es pensaven que els incendiaríem la ciutat” [somriu]. Ara, però, la paraula fogueró ja és un mot més del lèxic dels graciencs. Aquest agermanament ha fet que es rompessin molts de tabús”, creu Torrens, qui considera que “el coneixement mutu ens ha fet obrir els ulls i donar a conèixer les tradicions i música d’aquí. Per fer-vos una idea, en aquests 25 anys més de 60 grups de Mallorca han pogut actuar a Barcelona”.

L’IMPULSOR 
 D’una tradició

Enguany la cosa va més enllà. Tant és així que per primera vegada es fa ‘Gràcia a sa Pobla’. Per això, 580 catalans –“més de 12 autocars plens”– han estat aquest dissabte a sa Pobla en una jornada festiva de música, cercavila, ball, glosada, dinar de germanor d’arròs brut i l’estrena de l’exposició 'La festa major de l’hivern', “entre més bauxa”, diu satisfet el farmacèutic.

Tornant a Barcelona, per a la 25a edició dels foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia s’hi farà festa grossa els dies 26, 27 i 28 de gener, per a la qual Torrens ja ha comanat 220 kg de llonganissa, 250 kg de botifarrons i 300 barres de pa.

Torrens, però, no només és pioner en l’impuls d’aquesta nova tradició, sinó que aquest arrelament de la festa santantoniera ha fet que s’hi hagin consolidat activitats que es fan cada any, com són els tallers de ball de bot, conferències, tallers de glosat, trobades de gegants i des de fa 22 anys s’hi fa la trobada de xeremiers, o la nit de glosa a Barcelona, que “cada any és èpica i que sempre reuneix els millors glosadors de Mallorca, i aquest 2017 també s’hi afegeixen els menorquins”. Torrens, però, reconeix que no és finit i és per això que s’ha preocupat de donar continuïtat a aquesta nova tradició, “que ja és imparable”.

stats