INFRAESTRUCTURA SANITÀRIA
Part Forana 01/12/2017

L’Hospital de Manacor no aixeca el cap

Des de fa 4 mesos, el Govern espera la llicència per ampliar Urgències i crear una unitat de RM

Miquel Barceló
3 min
REFORMA EN LLISTA D’ESPERA
 El projecte va entrar a Urbanisme a l’agost i fa quatre mesos que està en espera.

ManacorLa reforma de l’Hospital Comarcal de Manacor acumula ja un any de retard en l’execució. El projecte pateix una paràlisi administrativa, des que a principi d’agost d’enguany entrà el redactat de permís d’obra a les dependències d’Urbanisme de l’Ajuntament de Manacor, a l’espera d’obtenir la llicència per iniciar-ne l’ampliació. Des de la Conselleria de Salut s’assegura que la demora es deu al gran nombre de requeriments fets des de l’Ajuntament. En canvi, des de l’administració local se’n culpa la manca de concordança entre la superfície afectada per l’ampliació i la registrada en el cadastre, a més de la necessitat d’esmenar-hi algunes deficiències detectades.

A hores d’ara, queda pendent la fase obligatòria d’exposició pública (deu dies) del projecte pel que fa a matèria d’activitats, segons ha explicat a l’ARA Balears la delegada d’Urbanisme de Manacor, Bel Febrer. “Des que entrà el projecte definitiu a l’Ajuntament de Manacor, a principis d’agost, vaig demanar al departament que li donàs prioritat absoluta”, es defensa la regidora, mentre que des de Salut no entenen “com un projecte d’interès general es pot enredar tant de temps a l’Ajuntament per un tema de registre de la propietat”.

Primera fase, 3,5 milions

A l’espera de la llicència d’obra, la primera fase de la reforma ja fa temps que té la contracta adjudicada a l’empresa Tragsa per 3,5 milions d’euros. La intervenció en l’estructura del cos principal de l’edifici preveu l’ampliació amb 560 m2 de l’àrea d’Urgències i la creació de noves dependències per a un servei de ressonància magnètica (RM), que ara es dona als pacients de manera externalitzada perquè no tenen equipament propi.

El projecte d’adequació del centre hospitalari comarcal, obert el 1997 per a una àrea d’influència de 100.000 habitants i que ara ja és de més de 150.000, inclou tres fases més, a banda de la que ara està pendent d’iniciar-se. El pressupost total de la inversió a l’hospital puja a 82 milions d’euros.

El director general de l’IB-Salut, Juli Fuster, ha assegurat que no es dubta de la bona voluntat política de l’Ajuntament de Manacor i ha agraït l’interès de la batlessa, Catalina Riera, d’agilitar l’expedient d’un projecte bàsic per a gran part de la població de les comarques del Llevant, Pla i Migjorn de Mallorca. “Hem trobat bona predisposició per part de la nova batlessa i esperam poder iniciar les obres aviat, però no entenem per quin motiu s’ha tardat tant en el departament d’Urbanisme”, ha declarat el director general.

L’àrea urbanística de l’Ajuntament de Manacor és la pitjor valorada per la ciutadania del municipi, per l’enquistament que pateixen la majoria de projectes privats quan entren a les dependències municipals, per l’encallament de plans públics com el Pla general, que va camí de complir 30 anys de successius intents de reordenar el planejament municipal i per la constant fuga de personal tècnic que obliga a renovar la plantilla, cosa que altera el ritme de treball.

La delegada d’Urbanisme reconeix que hi ha molts entrebancs dins el departament, però que en el cas de la llicència d’obres de la reforma de l’hospital s’ha treballat “amb prioritat absoluta”, seguint els terminis i exigint l’esmena de les deficiències trobades en el disseny de l’ampliació. Per Febrer, el retard en la tramitació de llicència no és imputable a l’Ajuntament.

stats