Part Forana 03/01/2020

Joan Verger Rossinyol: "Montuïri torna a ser al mapa, i a manca de doblers, hi posam imaginació"

El balte de Montuiri repassa l'actualitat del municipi

Ara Balears
4 min
Joan Verger Rossinyol: "Montuïri torna a ser al mapa, i a manca de doblers, hi posam imaginació"

PalmaJoan Verger Rossinyol (Montuïri, 1967)ha iniciat el seu segon mandat al capdavant d’un dels municipis més endeutats de Balears. És un dels veterans de la política municipal de Mallorca. Procura no maleir l’herència deixada pel PP (sis milions d’euros), perquè ja sabia on es ficava quan fou candidat de MÉS. Així i tot, es mostra segur que el sanejament econòmic es farà a llarg termini. El 1993 substituí com a regidor del PSM Pere Sampol. El 2003 demanà una excedència al partit i hi tornà com a cap de llista el 2007. El 2015 posà fi a 24 anys

de govern conservador.

El 2015 asseguràveu que un dels reptes era frenar la sagnia econòmica. En quina situació es troba ara la tresoreria municipal?

Bé, nosaltres teníem dos tipus de deute: un amb el banc, de crèdits, que hem unificat amb una negociació nova, a tornar fins al 2029 per poder tenir liquidesa, i un altre amb proveïdors, que ja ha estat liquidat. Venim de pagar factures de 400 dies a 30 dies, tal com marca la llei. Tot i així, pot haver-hi alguna factura penjada. Ara tenim liquidesa, amb prop d’un milió d’euros al banc. Continuam sent un ajuntament intervingut, però gràcies al Consell de Mallorca els darrers quatre anys hem pogut fer inversions. El deute municipal actual és d’uns quatre milions d’euros.

Per tant, arribar al maig del 2023 amb deute zero no és cap repte?

No. Procuram i estam aconseguint tenir liquidesa per poder fer front a impresvistos i anar pagant el deute.

Heu variat els impostos?

No els hem apujat. El 2009, amb el PP, es va apujar l’IBI i ara el 2019 acabarà

l’increment escalonat que es va aprovar en el seu moment. Nosaltres no sols no

els hem apujat sinó que hem abaixat la taxa de fems, per premiar la gent que fa

un esforç per reciclar.

Cal oblidar-se de grans projectes, idò?

No en tenim. Anam dia a dia. Però a l’edifici de Ca ses Monges, ara centre de

salut, quan deixi de ser-ho tenim pensat dur-hi l’arxiu municipal modern, i també l’antic, que és un dels més complets de Mallorca. Per etapes, hi volem dur la biblioteca i també habilitar-lo com a casal de cultura.

En sanitat, aquest estiu passat tinguéreu problemes amb el servei de pediatria i el nou centre sanitari no arriba.

Tinguérem problemes de servei a escala comarcal, com Porreres i Vilafranca. Quant al nou ambulatori, pensàvem que ja estaria començat. La Conselleria espera acabar el projecte d’un quart ambulatori per després licitar-los tots a la vegada. Aquesta és la resposta que em

donà la consellera.

Amb Porreres i Algaida compartiu el projecte de mercat itinerant Pam a Pam de productes ecològics i artesanals. Perquè no acaba d’arrancar?

Aquesta mena de mercats no estan massaficats i els costa consolidar-se. No es tracta d’una fira. Sé que els venedors estan contents de Montuïri. Recordem que el mercat de la plaça dels Patins de Palma tampoc no acabava d’arrancar i ara hi ha coa per anar-hi a vendre. Crec que cal tenir paciència i no defallir.

L’abocament químic del passat estiu a un carrer del poble continua controlat?

S’estan fent proves de l’aigua del pou de la fàbrica d’escuma. Nosaltres hem assumit el cost de l’evacuació dels productes químics de dins la fàbrica, i queden restes de l’aigua del pou que es va buidar on també el propietari hi vessà poliol. Ens diuen que els pous dels voltants no

estan contaminats, però resulta que l’aqüífer flueix molt lentament i potser

no ha tingut temps de comunicar els pous dels voltants. Per tant, caldrà vigilar i fer més analítiques.

Tot i la precària situació econòmica, el projecte del trasllat del museu de Son Fornés cap a la zona arqueològica té finançament garantit.

És un projecte a vuit anys vista amb un milió i mig d’inversió. Depèn de tres ajudes ja atorgades: una de Fundatur, de 400.000 euros; una del Consell, de 500.000; una del fons de l’Impost del Turisme Sostenible, de 500.000 euros, i l’Ajuntament n’hi ha de posar 100.000. Estam pendents que Turisme ens doni el vistiplau per poder licitar les obres de la reforma del casal que ha d’acollir el museu. És una aposta valenta per posar en valor un dels jaciments més importants de la Mediterrània, del qual només s’ha excavat un 25%.

Parlant de MÉS, la vostra força política, com veis el canvi a la direcció amb Antoni Noguera com a coordinador?

És un canvi positiu. La generació que hi ha al capdavant és la que ens ha de dur a millorar els resultats de l’any 2015, a tenir un diputat a Madrid i fer efectius els projectes que tenim com a MÉS per Mallorca. Veig els membres de l’executiva molt il·lusionats i disposats a fer feina.

Per acabar, tres coses que han canviat Montuïri d’ençà que sou batle?

Tenc la sensació que la gent que entra a l’Ajuntament el sent com a seu. Una segona és la dinamització social i cultural, gràcies que l’Ajuntament no ha estat un fre. Ha anat de la mà de les entitats i col·lectius. I en tercer lloc, el canvi de la manera de gestionar l’Ajuntament. Saber on som, no gastar per sobre de les nostres possibilitats. Veig que Montuïri torna a estar de moda, que l’hem tornat a posar sobre el mapa i que, davant la manca de recursos econòmics, hi posam imaginació.si

stats