Inca inicia el pla de formació dual amb un programa per al sector del calçat

El Govern referma el seu compromís de donar "un impuls a la indústria"

El pla de formació dual que ha començat a executar el Govern de les Illes Balears, a través del SOIB, ha tingut la seva primera estació a Inca, un municipi que intenta contrarestar els efectes de la deslocalització de la indústria de la pell, cosa que ha derivat en una pèrdua de competitivitat i productivitat. El programa general per al conjunt de la comunitat autònoma disposa d'un pressupost de 3,7 milions d'euros i ha de beneficiar 260 alumnes-treballadors de diversos sectors. La inversió per a lnca és de 167.000 euros i té, a hores d'ara, 11 beneficiaris, que combinen ocupació i formació en les empreses Lorenzo Fluxà, Alta Zapateria Balear i Calzados Bestard.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, acompanyats del batle d'Inca, Virgilio Moreno, i regidors de l'equip municipal de govern han visitat el Museu del Calçat, al quarter General Luque, on es du a terme un curs formatiu per a futurs professionals. A l'octubre, el programa de formació dissenyat per a Inca s'amplia al sector de la fusta i el moble, amb deu alumnes més.

"Estam davant un de les apostes pel futur", ha subratllat Moreno, qui ha destacat la importància de formar treballadors per al relleu generacional en un sector estratègic per a l'economia del municipi. El batle ha valorat el gran nivell de col·laboració amb el Govern i les empreses per dur a terme els cursos formatius. "Tenim clar que una de les qüestions en què hem d'invertir recursos és a ajudar els treballadors i treballadores a tenir una millor formació", ha declarat Francina Armengol, qui ha subratllat que la formació i la qualificació són les millors inversions que es poden fer en polítiques actives; a més, ha presentat el calçat "com una marca de futur".

Inca, exemple de política d'ocupació

El conseller Negueruela ha explicat que estam davant un programa que pretén donar sortida professional "a partir de la formació", i ha posat Inca "com a exemple de política d'ocupació". La delegada de Comerç, Alice Weber, ha remarcat la necessitat que a curt i mitjan termini la proposta de formació dual es traslladi a més sectors productius d'Inca.

El calçat ha minvat el seu pes en les exportacions i això s'ha reflectit en l'economia inquera i d'altres indrets, com Menorca, on també ha perdut potència. D'aquí que el Govern consideri d'especial importància aquest sector en el seu Pla Estratègic Industrial. Armengol ha recordat que l'impuls a la indústria de les Illes arribarà amb un marc legislatiu que ja es tramita al Parlament.