Inca entra en el club de les Ciutats Amigues de la Infància

Santanyí renova la distinció aconseguida fa quatre anys

El Comitè Espanyol d'Unicef ha lliurat a Oviedo els seus reconeixements a les Ciutats Amigues de la Infància 2018, en un acte a l'auditori Príncep Felip. El batle d'Inca, Virgilio Moreno, i la regidora d'Educació, Alice Weber, han acudit a la capital del Principat d'Astúries per rebre la distinció.

Entre els premiats hi ha petites ciutats i capitals de província com Almeria, Huelva, Saragossa, Palma, Santa Cruz de Tenerife, Sòria, Pamplona, Castelló, Ourense, Bilbao i Vitòria.

Per arribar a aquest moment, l'Ajuntament d'Inca ha dissenyat tot un conjunt d'accions i polítiques actives per millorar el benestar dels nins, alhora que ha creat el Consell de la Infància amb la participació dels centres educatius.

Aquest òrgan ha aportat una sèrie de demandes a les àrees municipals, que han servit per crear un document que s’ha entregat a UNICEF. Aquest organisme auditarà d'aquí a dos anys i quatre anys la implantació d’aquestes polítiques. 

Una Ciutat Amiga de la Infància té com a pilars fonamentals el disseny de polítiques públiques eficaces que es basin en la Convenció sobre els Drets del Nin, la promoció de la participació infantil i adolescent i l'impuls d'aliances entre tots els actors relacionats amb la infància en l'àmbit municipal.

Compromís amb els drets de la infància

El programa Ciutats Amigues de la Infància és una iniciativa liderada per UNICEF en més de 30 països, que dona suport als governs municipals en els seus esforços per fer realitat el compromís amb els drets d'infància. També és una xarxa que reuneix i connecta els governs locals amb altres parts interessades, com les organitzacions de la societat civil, l'acadèmia, els mitjans de comunicació i, el més important, els mateixos nins i nines, que desitgen que les seves ciutats i comunitats siguin més acollidores.

El paper dels governs locals en el compliment dels drets dels nins va passar a formar part de l'agenda internacional el 1992, a Dakar (Senegal), amb l'engegada de la iniciativa Alcaldes Defensors dels Nens, amb el suport d'UNICEF.

Santanyí renova la distinció

L'any 2014, i per un període de quatre anys, el municipi de Santanyí va ser reconegut com a Ciutat Amiga de la Infància, un segell que atorga UNICEF i que pretén contribuir a millorar les condicions de vida dels nins i adolescents mitjançant la promoció i la implantació de polítiques municipals que en garanteixin el desenvolupament integral.

Arran de l’èxit d’aquesta iniciativa al poble, l’Ajuntament de Santanyí ha anat fent les passes per renovar aquest segell quatre anys més, i aquestes s’han materialitzat en la recollida, aquest dimarts 27 de novembre, del diploma acreditatiu al Palau de Congressos i exposicions d’Oviedo. Santanyí fou el primer municipi de Mallorca i el segon de les Balears a assolir la distinció de Ciutat Amiga de la Infància.

El batle de Santanyí, Llorenç Galmés, i el regidor de Serveis Socials i Participació Ciutadana, Antoni Matas, han assistit a l’acte de la VIII Convocatòria de Reconeixements de Ciutats Amigues de la Infància, a la capital del Principat d’Astúries.