EIVISSA

Guerra oberta entre els taxistes d’Eivissa

Conflicte amb el repartiment de les llicències

Greus acusacions, boicots, insults i, fins i tot, enregistraments fets d’amagat. Les aigües baixen mogudes al món del taxi d’Eivissa. La decisió de l’Ajuntament d’Eivissa d’atorgar 90 llicències estacionals -per als mesos de juliol, agost i setembre- als taxistes autònoms i guardar-ne 30 per als assalariats ha obert novament la caixa dels trons i ha indignat la patronal del taxi, que cobdiciava quedar-se absolutament totes les llicències.

La tensió va esclatar en l’assemblea de l’Associació de taxistes autònoms d’Eivissa que es va dur a terme el 26 de març, en la qual es varen sentir veus que demanaven acomiadar i boicotejar aquells taxistes assalariats que optin a una llicència estacional. Una assemblea el contingut de la qual es pogué conèixer perquè un dels assistents l’enregistrà -més de tres hores- i va entregar-ne el contingut al diari digital Noudiari. Així, es va poder sentir Julián Povedano, vocal de la junta de l’associació, assegurant que “si un assalariat meu agafa una estacional, l’acomiad i pos 50 euros damunt de la taula per pagar l’acomiadament d’aquestes persones”. La frase va ser rebuda amb aplaudiments, mentre que la secretària, Sílvia Colomar, digué que “l’última vegada, l’únic que va tenir collons de fer-ho vas ser tu”.

La situació s’escalfà i hi hagué d’intervenir el president de l’Associació de taxistes autònoms, Alejandro Cardell, qui comentà: “Jo, això [d’acomiadar tot assalariat que opti a una llicència estacional], no ho diré mai, però la veritat és que aquesta gent [els assalariats] ens està fent el llit”. L’enregistrament de les converses ha estat facilitat per membres de l’Associació de taxistes autònoms que han demanat quedar en l’anonimat i que han afirmat que se senten disgustats per la “manera autoritària amb què la directiva actual du l’associació”.

Per part seva, Cardell ha negat que existeixi la consigna d’acomiadar els assalariats que optin a una llicència estacional, encara que no nega que aquesta proposta existeix. “En una assemblea es diuen moltes coses, els ànims s’escalfen, la gent està enfadada i tothom parla”, comenta Cardell, “i si no saps que t’estan gravant, doncs clar, et deixes anar més encara”. Taxistes assalariats han confirmat aquestes represàlies i han dit que, en alguns casos, els han arribat a tallar el senyal del radiotaxi: “En el darrer pla de llicències estacionals van acomiadar tres assalariats que havien optat a una llicència”.