El Govern obre un cens de pagesos damnificats per les inundacions

La Conselleria de Medi Ambient estableix un període de 10 dies hàbils per declarar els danys soferts

El Govern oferirà una línia d'ajudes als pagesos i ramaders professionals afectats per les inundacions del 9 d'octubre. El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, s'ha reunit aquest dijous amb els batles i regidors de l'àrea de Sant Llorenç, Artà, Son Servera, Capdepera i Manacor per tal d'informar-los que els afectats poden dirigir-se a l'oficina comarcal del Fogaiba a Manacor a fer la declaració de danys i pèrdues de bestiar.

El termini per emplenar el formulari a través del qual els afectats demanen ajuda acaba el 9 de novembre, quan es complirà el primer més des de les greus inundacions que afectaren totalment o parcial els municipis de la comarca de Llevant. Els pagesos tenen 10 dies hàbils per tramitar la petició d'ajuda.

Una vegada valorats els danys, el Govern habilitarà una línia d'ajuda directa, "d'entre un 40% i un 80%", segons si els afectats tenen assegurança o no, per a les seves finques o ramat, ha explicat el conseller Vidal. Segons Medi Ambient, el sector oví és el que s'ha vist més afectat per la torrentada. No obstant això, es té en compte que moltes infraestructures agràries han patit i que alguns pagesos han perdut part de la seva maquinària, que podrà ser restituïda parcialment amb el pla d'ajudes autonòmic.

De tot plegat se'n farà una valoració a partir del 9 de novembre, quan acaba el termini perquè els damnificats presentin la petició d'ajuda al Govern. Vicenç Vidal ha recordat que aquests dies s'han pagat un 50% de les ajudes de la PAC a tot el sector agrari, però aquest és un pagament ordinari, totalment deslligat del suport econòmic a què tindran dret els professionals de foravila afectats per les greus inundacions.