El Govern habilitarà cinc línies d'ajuda als municipis afectats per la tragèdia del Llevant

Podran ser complementades amb les indemnitzacions de la declaració de zona catastròfica del govern central

El Govern, encapçalat per la presidenta, Francina Armengol, ha anunciat l'aprovació immediata de cinc línies d'ajuda per a tots els damnificats per les inundacions del dimarts dia 9 d'octubre. L'Executiu autonòmic s'ha reunit aquest dilluns horabaixa amb els batles de Sant Llorenç, Mateu Puigròs; Son Servera, Antoni Servera; Artà, Manolo Galán, i Capdepera, Rafel Fernàndez, per tal d'explicar-los el pla de suport econòmic immediat.

Segons la consellera portaveu, Pilar Costa, el Govern s'ha compromès a "no marejar la gent amb paperassa" a l'hora d'accedir a les ajudes, que de moment no tenen una quantia concreta, a l'espera d'una aproximació a les necessitats reals. Les sol·licituds d'ajuda del Govern als damnificats seran gestionades pels mateixos ajuntaments, que obriran un oficina específica per atendre els afectats.

En un proper Consell de Govern extraordinari s'aprovarà un partida d'ajuda per a les famílies de les víctimes mortals; una per a la recuperació dels habitatges, que s'habilitaran segons si aquests s'han perdut totalment i, per tant, s'han de reconstruir, i també de l'equipament de la llar. Una tercera línia s'obrirà per ajudar els qui han perdut el vehicle o hi han sofert danys. La quarta serà per a les explotacions agrícoles afectades per les torrentades i la cinquena i més immediata serà la de serveis socials perquè els damnificats puguin disposar dels mitjans i elements bàsics casa seva. Aquesta darrerà serà la primera a obrir-se, "demà mateix", a través d'una resolució de la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago.

El Govern ha dit que vol "tranquil·litzar la gent" i ha anunciat que cada ajuntament dels municipis afectats, en major o menor grau, disposaran d'una finestra única en què es podran tramitar les peticions d'ajuda al Govern autonòmic.

L'ajuda del Govern serà totalment compatible amb l'ajuda que es faciliti a través de la propera declaració de zona catastròfica per part del govern central, tal com anuncià el president, Pedro Sànchez, en la seva visita a Sant Llorenç el passat dimecres, 10 d'octubre. Tampoc no interferirà l'ajuda que del Govern puguin rebre els afectats per la pòlissa d'assegurança que tinguin subscrita, de la qual es farà càrrec el consorci de compensació estatal.

Pilar Costa no ha donat cap xifra aproximada quant al cost que poden suposar totes aquestes línies d'ajuda, atès que encara s'estan valorant. A Sant Llorenç, el punt més afectat de la comarca, l'Ajuntament tenia unes 300 peticions d'ajuda registrades.

Infraestructures públiques

El Consell de Mallorca ha estat present en la reunió intermunicipal amb el president, Miquel Ensenyat, i la consellera de Territori, Mercedes Garrido. La institució insular té previst també quantificar els danys a les infraestructures públiques, prioritzant la reparació de ponts i carreteres que permetin normalitzar la mobilitat a la zona del Llevant, i també a la reposició immediata dels serveis bàsics en els pobles inundats. De fet, ja es treballa a molts punts de la xarxa, la qual cosa provoca retencions en el trànsit. La ronda de circumval·lació de Sant Llorenç resulta una prioritat, ja que és l'enllaç principal dels pobles del Llevant més oriental amb Manacor i Palma.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF