Les fonts Ufanes han rebut 1.700 visitants durant aquest cap de setmana

Divendres, Emergències demanà que no es visitàs la zona ni els torrents

Les fortes precipitacions i les pluges torrencials a la zona de la serra de Tramuntana varen provocar que les fonts Ufanes rebentassin. Divendres, el servei d'Emergències va demanar que no es visitàs la finca pública de Gabellí Petit (Campanet) on es produeix aquest fenomen hidrogeològic ni les zones properes als torrents. Emperò, durant dissabte i diumenge es va obrir el pas a les visites i se'n registraren unes 1.700. Segons la Conselleria de Medi Ambient, aquest dilluns les fonts ja han deixat de vessar aigua cap al torrent de Sant Miquel.

Després d'un inici d'hivern molt plujós, la primera gran brollada d'enguany tingué lloc el quart cap de setmana de gener, en què s'hi comptabilitzaren uns 4.000 visitants. Després, el gran espectacle d'aigua continuà durant el primer cap de setmana de gener.

El Govern té un protocol de mobilitat i seguretat a la zona, per tal d'evitar la massificació d'un indret que ofereix un espectacle singular i únic a Mallorca. Just ara es complirà un any del control de la zona per part de l'Institut Balear de la Natura (Ibanat). Abans, era Abaqua l'organisme que assumia aquesta funció.

Les fonts foren declarades monument natural el 2001, quatre anys abans que el Govern compràs les 63 hectàrees del seu entorn per 3,6 milions d'euros. Amb el pas dels anys, la zona es va anar massificant, fins al punt de rebre unes 18.000 visites en només un cap de setmana, al final de 2016.

Després del desbordament de diversos torrents de la zona de Pollença i sa Pobla dijous i divendres passats, Emergències va alertar del perill de visitar la zona. Amb la baixada del nivell de l'aigua als torrents, el cap de setmana es va obrir el pas a les visites a la finca pública de Gabellí Petit.