FESTA GASTRONÒMICA
Part Forana 02/06/2018

La Fira de la Patata encén els fogons poblers

Les paradetes mostren la força del producte estrella de sa Pobla a la cuina tradicional

Miquel Barceló
2 min
La plaça Major ha acollit dues vetlades de festa gastronòmica amb molta afluència de públic.

Sa PoblaFins a 94 plats, de 28 negocis gastronòmics locals (25 paradetes i tres bars als seus propis establiments), han donat categoria a l’extens menú de la Fira de la Patata, que ha acollit durant les vetlades d’aquest divendres i dissabte la plaça Major de sa Pobla, un municipi lligat culturalment i econòmica al cultiu d’aquest tubercle. Amb l’esdeveniment, molts establiments han aprofitat l’allau de gent per allargar l’horari comercial.

De bell nou, els portals exportadors, l’Ajuntament, els bars i els restaurants han fet pinya per mantenir a l’altura la mostra gastronòmica nocturna poblera. La fira, any rere any, rep la visita de milers de persones, a les quals s’ofereix una tria de plats amb patata, un ingredient sempre omnipresent. Es tracta de passar una vetlada de tast i música, a les acaballes de la primavera, en un marc certament festiu i amb gent de totes les edats, amb un ambient gairebé familiar.

La Fira Nocturna de la Patata és un bon moment per entrenar el paladar i avaluar els plats salats i dolços, que han de tenir la patata entre els ingredients. Els frits, les ensalades, els caragols amb allioli de patata, les patates farcides, la coca de patata, la truita de patata, l’espinagada de patata, la panada de patata, i un llarg etcètera de plats situen la fira en el club selecte de les mostres culinàries de Mallorca.

Aquest dissabte, a més d’actes lúdics i musicals, el programa oficial de la fira ha volgut posar la cirereta a l’esdeveniment amb una demostració de Miquel Calent, a la plaça d’Alexandre Ballester, sobre com donar un toc avantguardista a diversos combinats de cuina tradicional elaborats amb patata.

Les paradetes han lluït amb tota una gama de plats variats i els visitants han tingut més taules per posar els colzes a l’hora de sopar. Alguns llocs, seguint l’exemple multilingüístic del programa de la fira, han retolat la seva oferta gastronòmica en diversos idiomes. Patata i llengua combinen bé.

Àgora 16, Antic celler Can Cota, i Vaumar Cafè 1957, s’han atrevit a presentar fins a sis plats diferents. Els caragols amb allioli de patata han estat molt demanats, a més dels típics frits, en moltes versions.

Sa Pobla continua arrelat a la terra i cultivant la patata als seus camps, cada cop més tecnificats, i adaptant-se als nous canals comercialitzadors. Els exportadors saben també que la millor promoció comença a casa pròpia. D’aquí ve que s’esforcin a mantenir viva una fira representativa, organitzada amb sentiment i bon gust.

stats