CONFLICTES URBANÍSTICS

El batle de Capdepera dóna la polèmica de l'hotel de Canyamel per tancada

Rafel Fernández (PSOE) reitera que no hi va haver ordres polítiques amb les taxes de Cap Vermell

Confrontació de versions dels fets ahir a Capdepera en la reunió que es dugué a terme per aclarir el suposat tracte de favor que l’Ajuntament hauria fet a la promotora Cap Vermell Beach Club SL en donar de baixa la liquidació de 12.000 euros en concepte de taxes ICIO per unes obres de reforma fetes en un hotel de Canyamel.

En sortir de la trobada, el batle gabellí, Rafel Fernández (PSOE), reiterà que la liquidació es donà de baixa perquè estava “mal tramitada”, ja que l’empresa no havia signat una acta de conformitat. Fernández atribuí les acusacions del funcionari que destapà el cas a un malentès entre ell i l’empresa subcontractada que du a terme els cobraments.

Si bé la tramitació estava mal feta, el que no quadrava al funcionari que denuncià els fets és que el Consistori hagués tardat quatre mesos a tornar a activar la liquidació de l’impost, mitjançant una acta de disconformitat. Segons el batle, es confiava que la promotora acceptàs efectuar el pagament. També indicà que l’empresa se va centrar a tramitar altres expedients “més fàcils de cobrar”.

Els arguments de l’empresa subcontractada, CGI, i del primer edil no convenceren el portaveu de MÉS al Consistori. “Avui ens han donat arguments que no havien explicat anteriorment”, afirmà Pere Fuster, per rematar que la liquidació no es va aturar per aspectes tècnics o legals, sinó per favoritisme: “No hi havia la intenció de cobrar”, digué.

El portaveu del Partit Popular, Joan Ferrer, en canvi, fou taxatiu en afirmar que la versió del funcionari “no s’ajusta a la realitat”. Ferrer va afirmar que hi ha un interès per danyar la imatge de l’Ajuntament. Tot i que el batle no s’hi mostrà d’acord, sí que destacà que el funcionari és algú “afí” al PSM.

“Ordres polítiques”

El funcionari que denuncià els fets registrà un escrit a l’Ajuntament, en data de 8 d’abril de 2014, en què confirmava l’ordre política de perdonar la taxa al grup hoteler. Tant pel funcionari com per un treballador de l’empresa CGI, el Consistori hauria fet tracte de favor cap a la promotora. Aquesta té importants interessos urbanístics a la zona i és la responsable de la polèmica urbanització de l’hotel de luxe i residencial Park Hyatt Canyamel, que està en fase de construcció.

A la reunió d’ahir, hi foren presents els portaveus de tots els grups polítics del Consistori, el cap de l’empresa CGI a les Illes Balears, el treballador implicat i el funcionari que denuncià els fets i que ha decidit no continuar fent feina al Consistori gabellí, on estava en comissió de serveis.

Després de la trobada d’ahir, el batle, Rafel Fernández, donà el cas per tancat i va descartar que es tornin a fer reunions de portaveus per aquest tema. Fuster, per la seva banda, va afirmar que es reuniria amb el seu grup per decidir quines accions s’han de dur a terme. “No volem dimissions”, va afirmar, “sinó saber la veritat”.

Investigació interna

El primer edil ha encarregat un informe jurídic a un advocat perquè emeti un dictamen sobre quina ha de ser l’actuació del Consistori en aquest cas. “Em preocupa la guarda i custòdia dels documents de l’Ajuntament. Hi va haver una filtració i hem d’esbrinar per què i actuar-hi”, apuntà.