Part Forana 31/08/2017

Felanitx viu la prehistòria amb una diada de tallers als Closos de Can Gaià

Després de 22 campanyes d'excavacions, el nou repte és construir-hi una naveta

M. Barceló
2 min
Xisco Duarte, Tomeu Salvà, Joan Xamena i Jaume Monserrat, durant la presentació de la diada sobre la prehistòria.

FelanitxFelanitx tornarà aquest cap de setmana uns quants milers d'anys enrere per viure de prop com era la vida al poblat dels Closos de Can Gaià, a Portocolom, el referent arqueològic sobre el qual orbita la cinquena diada 'Viu la prehistòria', que organitzen i patrocinen l'Ajuntament, la UIB, l'Associació Amics Closos de Can Gaià i l'Hotel Club Cala Marçal.

Tomeu Salvà, director del programa d'excavacions i professor de la UIB; el batle, Joan Xamena; el regidor de Cultura, Xisco Duarte, i el regidor de Turisme, Jaume Montserrat, han presentat aquest dijous el programa d'actes de la cinquena diada prehistòrica que dissabte omplirà d'activitats el poblat de Can Gaià.

El cap de les intervencions arqueològiques ha explicat que la diada va més enllà de ser un tema cultural per les connotacions que té també turísticament, amb l'arribada no només de visitants estrangers que volen participar de nous coneixements de la prehistòria illenca, sinó també de gent que ve de la Península i des de diversos punts de Mallorca.

Tallers d'aprenentatge

Com elaborar eines i collars d'os o també joies prehistòriques, fins a quatre visites guiades pel gran recinte, la fabricació d'eines de pedra, l'elaboració de navetes en miniatura, com aprendre a fer foc, com es fabricaven les fones o com es pintava durant les prehistòria són preguntes que trobaran resposta en els tallers d'aprenentatge, en els quals es podrà participar durant tot dissabte als Closos de Can Gaià.

"Enguany, hem desvinculat la diada de l'excavació arqueològica que s'hi fa anualment des de fa 22 anys, i crec que és un encert", ha dit el batle, Joan Xamena, per justificar la nova projecció que se li vol donar, amb un vessant plenament educatiu i d'engrescament per als infants. De fet, per a futures edicions, segons ha afegit Salvà, es vol ampliar la xarxa de tallers a infants de fins a cinc anys. I també, entre els propers projectes d'arqueologia, es vol promoure la construcció d'una naveta seguint fidelment els processos prehistòrics.

Un nou reclam turístic

El regidor de Turisme, Jaume Montserrat, ha recordat que l'arqueologia es va convertint en un producte turístic, i el delegat de Cultura ha remarcat que la reforma del carrer Vapor de Santueri, que acaba a 100 metres dels Closos de Can Gaià, ofereix una passejada interessant, atès que per arribar fins al poblat es disposa d'un accés per a vianants.

stats