Felanitx cerca finançament per continuar investigant els Closos de Can Gaià

L'Ajuntament presenta al Govern un projecte d'adequació per al jaciment de Portocolom

L'Ajuntament de Felanitx i la Conselleria de Cultura pretenen que l’impost turístic sostenible pugui finançar el projecte d’adequació de la zona arqueològica dels Closos de Can Gaià, a Portocolom.

La consellera Fanny Tur; el batle de Felanitx, Joan Xamena; el regidor de Cultura, Xisco Duarte, i  David Javaloyas com a membre del grup de Recerca Arqueo UIB, que des del 1996 desenvolupa el Projecte Closos, han mantingut una reunió per tal de cercar fons que permetin avançar en la recuperació del poblat talaiòtic.

Els darrers anys, s'ha desenvolupat un pla director del Projecte Closos que té el suport de l’Ajuntament de Felanitx i al qual s'hi dedica una partida pressupostària, tant per al desenvolupament del programa d’activitats que anualment es duen a terme al jaciment com per crear un projecte de museografia.

Dins aquest projecte museogràfic, l’equip dels Closos ha presentat a la Conselleria una sèrie de propostes per ampliar l’oferta cultural del jaciment. Un dels objectius és crear una nova museografia, accessible a visitants amb tot tipus de diversitats funcionals.

També es proposa la construcció de la rèplica d’una naveta. D’aquesta manera, els visitants podrien entendre millor el que representava la vida dels antics pobladors i s’hi podrien desenvolupar tallers.

Centre d'interpretació

Una altra de les propostes presentades és construir un petit centre d’interpretació, com a primera passa per a la creació d’un ecomuseu al jaciment mateix. D’aquesta manera, es podria donar acollida als visitants, alhora que ser un espai per als arqueòlegs que cada any hi desenvolupen projectes.

Finalment, es va posar damunt la taula la possibilitat de reunificar el jaciment, que actualment està fragmentat en diferents parcel·les i tallat per la carretera d’accés a Portocolom. Tot i que els darrers anys s’han anat comprant alguns dels solars adjacents per part de l’Ajuntament, encara en manquen d’altres.

Totes aquestes propostes presentades al Govern pretenen donar un impuls al Projecte dels Closos, però també crear un recurs cultural per al municipi, amb la intenció d’atreure un turisme cultural, segons el batle Joan Xamena.