FELANITX
Part Forana 03/08/2013

Felanitx aposta per un nou model de ràdio local

La voluntat ciutadana empeny l'emissora, ja a les ones

Joan Sitges
2 min

Felanitx.El poble de Felanitx i el món comunicatiu estan d'enhorabona. En un temps en què ja no sorprèn ningú que es tanquin diaris o emissores de ràdio i televisió, arrenca Ràdio Felanitx. A més, ho fa d'una manera "participativa, independent, autosuficient i en català", explicà ahir Agnès Antich, una de les impulsores del nou mitjà.

I és que Ràdio Felanitx, que ja emet en proves al 94,7 de l'FM, no és una ràdio qualsevol. A diferència de molts altres mitjans, a Ràdio Felanitx els adjectius "participatiu" o "independent" no només són eslògans publicitaris. "Fa molt de temps que feim feina perquè Ràdio Felanitx sigui una realitat, volem que el projecte duri i que no depengui d'interessos externs a la ràdio i, per aquest motiu, no admetem afiliats de cap partit en la junta directiva de l'associació", va explicar l'actual president de Ràdio Felanitx, Joan Soler.

Una altra prova de la independència de Ràdio Felanitx que volen destacar-ne els impulsors és que, "malgrat ser d'àmbit municipal no és la ràdio de l'Ajuntament, perquè aquí no hi haurà funcionaris ni personal pagat amb doblers públics. La ràdio la farem tots aquells que la vulguem fer i de manera voluntària", va afegir Soler.

És així que la "participació ciutadana" defineix l'essència del projecte.

La cinquantena de socis de l'Associació Ràdio Felanitx i tots aquells que se sumaran al projecte en el futur "podran proposar programes i venir a fer-los a l'estudi sense gens de por perquè farem tallers de locució a tota aquells que vulguin fer ràdio però que no hi tenen experiència", explicà Agnès Antich, que s'encarrega de la programació de la nova emissora. A més de preparar un programa informatiu setmanal, la ràdio ja ha rebut dotze propostes de programes i actualment algunes ja són una realitat.

Les antenes situades damunt la biblioteca de Felanitx duen a tots els racons del municipi el magazín Agost i el programa musical Pitja play , com també música i diversos programes de contingut social.

Orígens difícils

Ara que ja es comencen a recollir els primers fruits dels esforços sembrats intentant muntar l'emissora, els responsables del projecte varen recordar ahir amb certa il·lusió els anys de feina que ha costat tenir l'estudi de ràdio a l'antiga estació enològica, un estudi des d'on ahir varen recapitular en el temps per rememorar que "fa vuit anys vàrem proposar la creació d'una ràdio per donar alternatives d'oci als joves", recordà Sebastià Massutí, que va ser un dels primers impulsors del projecte. Més endavant, "durant les reunions de l'Agenda Local 21, la ràdio va agradar molt i l'any 2009 vàrem fer una reunió amb periodistes, gent que havia fet ràdio, associacions i grups culturals del muncipi", va afegir Massutí. Aquesta trobada va donar lloc, el 2010, a l'Associació Ràdio Felanitx. Llavors va tocar gestionar els permisos per emetre, decidir la ubicació de l'estudi, comprar les antenes i l'equip necessari perquè la ràdio s'escoltàs a tot el poble, l'assessorament legal…

Totes aquestes feines han durat més de tres anys, però ara tot està a punt perquè, tal com diu Joan Soler, "el poble tingui la ràdio que sigui capaç de fer".

stats