S'Esplet experimenta l'ús d'ozó en el cultiu de les patates a sa Pobla

Permetrà reduir els fitosanitaris i produir amb una major sostenibilitat

Quatre finques de cultiu de patata a sa Pobla, de la SAT S'Esplet, són els camps experimentals de producció de tubercles mitjançant la injecció d'ozó a través del reg. Es tracta de la primera experiència d'aquest tipus a les Illes i es fa a través de l'empresa valenciana Agrozono, que hi aporta el sistema tecnològic.

"Ens hem de preparar per fer un menor ús de fitosanitaris i utilitzar noves tecnologies, que ens permetin sobreviure en un món que serà molt més competitiu, molt més ecològic i sostenible. Davant aquest repte, estam desenvolupant un projecte per disminuir els químics amb què tractam el sòl i cercar-hi alternatives", ha explicat el gerent de S'Esplet, Joan Company.

Durant la visita a una de les finques experimentals, Company ha estat acompanyat pel director tècnic d'Agrozono, Carlos Martínez, qui ha explicat sobre el terreny tot el procés, des de l'extracció de l'aigua de l'aqüífer fins que arriba al procés de reg.

Durant el procés, el líquid s'ha nodrit d'ozó, que fa disminuir la presència de patògens perjudicials (nematodes, bacteris i fongs) al sòl per, en un segona fase, regenerar-lo i facilitar un reequilibri de la flora microbiana amb una neteja radicular per després inocular-hi els microorganismes beneficiosos. La mostra s'ha fet sobre un planter amb patata ja nascuda.

Aquesta experimentació ja s'ha aplicat en arbres fruiters i en tota una varietat d'hortalisses, mentre que en patata és la primera vegada que es fa la prova, ha subratllat Company.