ENTREVISTA
Part Forana 23/08/2019

Éric Jareño: “Proposàrem un pacte PP-PSOE, però els socialistes varen rebutjar aquesta fórmula”

Entrevista amb el batle de Llucmajor

Miquel Barceló
4 min
“Proposàrem un pacte PP-PSOE, però els socialistes varen rebutjar aquesta fórmula”  Éric Jareño

LlucmajorDesprés de quatre anys de govern municipal de centreesquerra, el PP ha recuperat el poder a Llucmajor de la mà d’Éric Jareño. Jareño, de 30 anys, és el tercer batle més jove de Mallorca. El nou mandatari té el suport de cinc grups (PP, Cs, Llibertat Llucmajor, Vox i ASI), tot i que el partit d’extrema dreta ha quedat fora del govern. Fa 12 anys que està afiliat al PP i en fa 4 que és regidor.

El pacte de govern que encapçalau és el que volíeu o era l’únic possible perquè el PP recuperàs la batlia?

La situació resultava complexa després de les eleccions, amb nou partits amb representació municipal. La lectura que férem és que la gent demanava pluralitat i que ens havíem d’entendre. Parlàrem amb tots, també amb el PSOE, perquè no tancàvem les portes a un pacte PP-PSOE. De fet, li proposàrem un acord compartint la batlia dos anys cadascun, tenint en compte que només hi ha 20 vots de diferència a favor seu, però el PSOE va rebutjar aquesta fórmula. Al final, hem fet el pacte de govern amb les formacions amb les quals tenim una millor sintonia.

Tanmateix, no deixa de sorprendre que ASI tingui l’àrea d’Urbanisme, la més potent, tractant-se d’una formació que ve de temps convulsos i amb problemes judicials.

No necessitàvem ASI en un pacte de 12 regidors, però nosaltres creim en les persones. Històricament, hi ha molts partits que han tingut corrupció. Fent autocrítica, el nostre. I això em fa vergonya. Ho dic fort i clar. Els corruptes són les persones, no els partits. Conec des de fa anys Guillem Roig, d’ASI, d’estar a l’oposició. La veritat, no veig entrebancs en un pacte entre partits amb molts punts en comú i amb una persona feinera com ell, que mira pel seu poble.

El pacte anterior assegurà, en acabar el mandat, que deixava a zero el deute de 40 milions del govern del PP. Vosaltres heu dit que això no és vera.

De 2011 a 2015 el PP ja va dir que tenia un pla d’ajust amb la previsió de liquidar el deute amb més temps. És a dir, en lloc d’acabar el 2019 acabaria el 2022, però sense deixar de donar serveis al poble. Ells ho han volgut fer amb menys temps, deixant d’atendre serveis. I ara, a l’hora de voler fer un pla econòmic financer, en un primer informe se’ns va dir que havien sobrepassat el sostre de despesa amb dos milions, xifra que després d’un segon informe quedà en uns 900.000 euros, corresponents al 2017 i el 2018. Ells, abans de les eleccions, haurien d’haver fet el pla econòmic financer. I ara tenim la conseqüència que l’hem de fer nosaltres amb una possible afectació directa al pressupost de 2020. Això ens té molt preocupats.

Insinuau que varen maquillar els comptes?

No, no vull dir això. És una decisió política. Nosaltres havíem previst arribar al deute zero en deu anys. Ells volgueren arribar-hi en quatre. Són maneres diferents de gestionar. Ni han maquillat, ni han enganat. Segurament si nosaltres haguéssim governat entre el 2015 i el 2019, encara ens quedaria deute, però no hauríem patit unes mancances que al final han passat factura als qui han governat fins ara.

Mancances com quines?

Inversions, manteniment dels espais públics, neteja... És com aquell que diu: “Jo estalviaré i menjaré pa amb oli cada dia”. Potser algun dia es necessita menjar llegum, un altre dia menjar pasta...

No obstant això, com valorau en conjunt la gestió anterior?

La pitjor època per governar va ser la de 2011-2015. Després ja sortírem de la crisi i ells han volgut prioritzar neutralitzar el deute abans de donar serveis. Cada quatre anys els polítics hem de passar un examen i els ciutadans ens posen nota. Ho varen valorar al maig i varen decidir que hi havia d’haver un canvi amb més formacions noves. És important fer autocrítica i assumir errors. De tota manera, només s’equivoca qui fa coses.

Sembla que la gestió de residus és un dels punts febles del municipi, tenint en compte que és a la coa en reciclatge.

Creim que és molt important conscienciar-nos del canvi climàtic. I el tema de residus és difícil en un municipi amb 19 nuclis urbans, amb un fort creixement de població residencial, que es duplica a l’estiu. Hem de tenir un servei de recollida bo i fer-hi molta feina. No podem motivar la gent i no acompanyar-la amb un bon servei. Tenim l’objectiu de fer una concessió única pel servei de residus i neteja urbana. Ara hi ha sis contractes que acaben en dates diferents. I això no pot ser. Hi ha d’haver un contracte únic i millorar les freqüències de recollida, el manteniment de contenidors, el reciclatge, continuar el porta per porta, conscienciar la gent i també penalitzar l’incivisme.

Us aplega de ple un projecte molt important com és el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany.

És un projecte que té la màxima unanimitat. Ens hem reunit amb la Fundació i es tracta que les obres comencin aviat, per no perdre una subvenció important per un gran objectiu. Té el suport unànime de tot el Consistori.

Sent un municipi que viu del turisme, com pensau potenciar-lo?

La zona de l’Arenal és el nostre pulmó econòmic. Tenim idees per millorar la zona, continuant alguns projectes que ja es varen promoure la legislatura passada, com la reforma del carrer del Gran i General Consell, la del Torrent dels Jueus, també hi ha el projecte de la zona del Club Nàutic... Volem promoure la rehabilitació de façanes i fer un canvi a la zona madura de l’Arenal. Fa molts d’anys que no s’hi ha fet res, fins i tot durant el passat govern del PP. Potser s’hagi de bonificar la iniciativa privada per rehabilitar i que no sigui només pintar les parets i apujar preus. Apostam per turisme, esport i cultura.

stats