Publicitat
Publicitat

Un incendi crema a Eivissa i Company s’encén per Twitter

El foc de Sant Josep va obligar ahir a desallotjar uns 100 veïns

Mentre el foc cremava ahir a Sant Josep de la Talaia, a Eivissa, el conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company, discutia acarnissadament a través de Twitter amb la dirigent ecologista Neus Prats, del GEN-GOB. “Ara no puc perdre més temps amb beneitures teves perquè estic centrat en l’extinció de l’incendi”, va acabar piulant el conseller a les 16.40, per posar punt final a la discussió. Una hora i mitja després, el servei d’emergències 112 informava, també per Twitter, que s’havien desallotjat una seixantena de veïns a causa de la proximitat de les flames amb ca seva. Passades les set, els evacuats ja eren un centenar.

La discussió havia començat a les 16.14, amb un missatge de Prats que demanava directament a Company si estava “massa ocupat a fer lleis per urbanitzar” per “fer alguna cosa per evitar la catàstrofe que està a punt de produir-se a Eivissa”. Fins i tot assegurava que l’incendi podria ser com el de l’estiu passat a la serra de Tramuntana. L’ecologista feia estona que es queixava que a l’illa no hi ha mitjans aeris per lluitar contra els incendis i que, una hora després de l’incendi, encara no n’havia arribat cap. Es calcula que el foc havia començat a les 15.13 al quilòmetre 3,5 de la carretera dels Cubells.

A l’horabaixa hi varen arribar dos helicòpters de l’Ibanat, un altre del Ministeri de Medi Ambient i, cap a les 19.00, dos més de l’exèrcit espanyol -un dels quals era just de transport-, però Prats insistia, cap a les set que els hidroavions encara no havien ni sortit cap a Eivissa. “Arriba a ser un dia de vent i podríem estar comptant víctimes”, va dir. Les crítiques varen encendre el conseller, que va respondre la primera piulada així: “Com pots ser tan mala persona i tan indecent, Neus Prats?”. Va assegurar que havien mobilitzat tots els helicòpters feia estona i que havien demanat un avió a Madrid. “T’hauria de fer vergona jugar amb aquestes desgràcies”, hi va insistir.

A partir d’aquí la discussió a través d’internet es va encalentir: Prats recriminant la manca de mitjans i Company acusant-la de fer “política barata i intentar desprestigiar el cos de bombers i efectius de l’Ibanat”. L’ecologista li va respondre que els efectius de l’Ibanat “es juguen la vida per incompetents com vostè”. D’altra gent es va afegir a la disputa, com el director general de Recursos Hídrics del Govern, Salvador Padrsa, que va demanar a Prats que no fes “demagògia d’aquest incident”. El director gerent de l’Ibanat, Eduardo Parga, va afegir llenya al foc acusant Prats d’ignorant pels seus comentaris. Company tampoc no va ser subtil amb les respostes: “incompetents com jo? I tu com et definiries, joieta meva?”. Prats va continuar recriminant la manca de mitjans per combatre els incendis.

El foc hauria començat devora Ca na Lluca, prop del torrent de l’Aigua, on algú hauria cremat unes canyes, segons alguns testimonis. Passades les sis de l’horabaixa el Govern va demanar ajuda a la Unitat Militar d’Emergències, que va confirmar que aquesta nit enviaria a l’illa un centenar de soldats, sis autobombes i dues d’abastament des de la base de València. A banda dels helicòpters, a la zona hi treballaven, segons el Govern, 16 bombers d’Eivissa, dues brigades amb dues tanquetes de l’Ibanat, cinc camions i un vehicle lleuger dels bombers i diversos efectius de la Guàrdia Civil.

“Tenim llevaneus, però no tenim helicòpters!”

Els veïns desallotjats a causa de l’incendi d’Eivissa ahir estaven indignats. “A les 14.30 ja es veia el fum, però els helicòpters no han arribat fins les 16h. A Eivissa tenim llevaneus, però no tenim helicòpters per apagar el foc!!”, criticava Pep Marí, un desallotjat que recordava les màquines llevaneu de la carretera de l’aeroport. Antònia Torres, que també havia hagut de deixar ca seva, havia hagut de sortir-ne perquè les flames amenaçaven el camí que era l’única sortida que tenien. Paquita Marí va veure les flames més a prop de ca seva i va intentar apagar-les sense èxit. Ahir es queixava que no hagués arribat cap avioneta i que, dels dos primers helicòpters que varen arribar, només un llançàs aigua. “Han trigat molt”, lamentava, “i ara el foc ha creuat la carretera i s’escapa cap a Sant Josep”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF