Publicitat
Publicitat

PSIB PRIMÀRIES

Dues cares per a un procés “històric”

Les candidates desgranen el seu ideari i destaquen la importància de l’aposta participativa del PSIB

El primer dels quatre debats per a les primàries dels socialistes balears començà ahir parlant de la protagonista de la legislatura: l’educació. Les candidates, Aina Calvo i Francina Armengol, desgranaren el seu ideari en deu blocs temàtics. Del TIL, passant per la sanitat, el benestar social i la política territorial, arribaren al darrer, que era la valoració de les eleccions a què s’enfrontaran diumenge. Tal com resumí al final Marisa Goñi, la periodista que el moderà, el discurs de les dues candidates va tenir “molts punts en comú, amb alguns matisos que el fan diferent”.

Aquests matisos ahir foren les referències a la política de Bauzá (Armengol més que Calvo) o certes precisions. Així, en el bloc cultural, Armengol especificà la intenció que Balears torni a entrar a l’Institut Ramon Llull. Calvo recordà que el debat lingüístic ha d’anar separat i “no ha de limitar” el debat cultural.

La moderació dels parlaments fou fàcil. Més que un debat, foren vint discursos amb un límit de tres minuts cadascun. No hi hagué discussió entre les candidates ni torn de preguntes per al públic. Alguns dels presents ho comentaren a la sortida i recordaren que aquest ha estat un primer experiment. Altres reconegueren que en un debat dins el mateix partit “s’ha d’anar alerta”.

El Teatre de Lloseta, preparat amb 411 butaques (l’aforament varia segons l’acte), no s’omplí. Hi acudiren més de 250 persones. Cap ocupà la primera fila. A la darrera, el batle, Bernat Coll, controlava el pati de butaques i l’espai de comandament tècnic. Entre el públic s’hi veié gran quantitat de regidors i batles, com el de Búger, Consell i Sencelles. També hi eren els diputats Carles Manera i Cosme Bonet.

Armengol i Calvo ompliren el debat de referències i crítiques al govern del PP, tant autonòmic com estatal. Els lobbis de pressió també hi sortiren. Calvo es referí als hotelers quan parlà del model territorial. “S’han fet lleis a mida per a un sector de pressió”, digué. Armengol els acusà d’haver “escurçat la temporada” i haver creat condicions “quasi d’explotació” per als treballadors.

El debat d’ahir es retransmeté per internet. Tres mitjans de comunicació més (ràdio, televisió i premsa) difondran els que queden. Ambdues pogueren demanar el vot. Calvo ho féu “amb il·lusió, ganes i alegria”. Armengol, “amb sinceritat i humilitat”. Les dues destacaren el caràcter “històric” d’aquestes primàries que decidiran qui serà la primera candidata dona del PSIB-PSOE a la presidència del Govern de Balears.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF