Part Forana 27/05/2019

Disset municipis de Mallorca tindran un govern amb majoria absoluta

MÉS guanya a Mancor per només cinc vots i Escorca, Santanyí i Campos continuen com a feus inexpugnables del PP

M. Barceló
5 min
El grup de MÉS a Mancor de la Vall, on ha guanyat per cinc vots.

PalmaDesprés del 26-M, el mapa polític de Mallorca presenta 17 municipis que no necessitaran esperar als acords per poder formar govern. A la resta (36) caldran taula i cadires per a la negociació, abans de tancar-se la fase prèvia a la constitució dels nous consistoris.

A escala general de l'illa, es mostra un avanç important del PSOE, en què esdevé el partit més votat a 15 dels 53 districtes territorials, seguit del PP, a 13; MÉS, a 7 i El Pi, a uns altres 7, mentre que a 11 municipis les formacions guanyadores són marques locals, tot i que algunes orbiten al voltant d'alguns partits amb implantació autonòmica i estatal.

Set han estat els municipis on, en només presentar-se dues candidatures, tot es jugava a cara o creu: Banyalbufar, Deià, Estellencs, Esporles, Mancor, Ariany i Vilafranca. Això ha fet que la participació hagi estat prou alta: entre el 88% de Mancor i el 64% d'Esporles per la part baixa.

Ens uns altres 10 municipis la victòria absoluta ha sorgit de la disputa amb tres forces o més: Alaró, Santanyí, Campos, Escorça, Selva, Costitx, Puigpunyent, Llubí, Lloret i Valldemossa.

Banyalbufar

Mateu Ferrà, davant el seu quart mandat

El Pi s'ha imposat a la coalició d'esquerres Banyalbufar i Port del Canonge (BPC) i Mateu Ferrà acumularà 20 anys com a batle en acabar el mandat. El grup regionalista s'ha imposat amb un 51% del vots i 4 regidors. L'esquerra continuarà amb tres regidors a l'oposició. La participació ha estat del 83%.

Deià

Apesteguia porta el canvi amb un 69% de suport

Després de perdre el 2015 per només 7 vots, Lluís Enric Apesteguia, d'Agrupació Deià, serà el batle del poble, en guanyar, amb el 69% i 5 regidors, Francesc Xavier Sales, d'El Pi, que queda amb el 30% dels vots i 2 regidors. Un 78% dels electors es decantà clarament per un canvi.

Estellencs

Quart mandat del conservador Bartomeu Jover

Els resultats són calcats als del 2015. El PP s'imposa amb el 73% i 5 regidors i torna a deixar el grup Per Estellencs (PE) amb 2 regidors i només el 26% de suport. Bartomeu Jover sumarà el seu quart mandat consecutiu. La participació ha arribat al 80%.

Esporles

MÉS guanya el duel de l'esquerra

L'electorat només ha tingut opció de triar entre dues forces d'esquerra: MÉS, de Maria Ramon Salas, i el PSOE d'Antoni Bordoy, amb una clara victòria de la primera per 9 regidors a 4, amb un 60% dels vots. Esporles ha incrementat d'11 a 13 el nombre de membres del Consistori a causa de l'increment demogràfic dels darrers anys. Serà el segon mandat amb majoria absoluta de Maria Ramon.

Mancor

MÉS repeteix pels pèls, enmig d'una gran participació

Mancor ha viscut el recompte més emocionant amb un duel entre el PP i MÉS, amb victòria ecosobiranista per només cinc vots de diferència, 470 a 475, i un 88% de participació. Guillem Villalonga revalida la majoria absoluta del 2015 i al capdavant tindrà el conservador Pep Frontera, que s'estrena com a cap d'oposició.

Ariany

Res de nou, ningú no supera El Pi

Els pobles veïns diuen que a Ariany mai no hi passa res. Des del punt de vista electoral, tampoc. El Pi mantindrà un 6-1 al PSOE, amb un 76% de suport de l'electorat. Un registre que és idèntic al de fa quatre anys. La participació també és molt significativa, amb un 82%, tenint en compte la diferència abismal entre les dues úniques opcions.

Vilafranca

El conservador Rosselló davant el seu tercer mandat

Partit per al Poble, grup a l'òrbita del PP, repeteix victòria amb 6 regidors i un 52% dels vots, davant el centreesquerra, que s'ha presentat amb marca nova: Ara Candidatura Unitària, encapçalada per Joan Nicolau, que queda amb un 47% i 5 regidors. El conservador Montserrat Rosselló es prepara per al seu tercer mandat. Vilafranca ha tingut una participació del 76%.

Alaró

Gir cap a la dreta

El PP de Llorenç Perelló recupera el poder amb una majoria aclaparadora: 8 dels 13 regidors i el 51% dels vots. A l'oposició hi quedaran el PSOE, amb 3 regidors, i MÉS, amb 2. Ciutadans, el quart partit, no ha aconseguit representació. L'esquerra ha perdut 2 regidors amb les dues candidates Aina Munar (PSOE) i Aina Sastre (MÉS). La participació ha estat del 77%.

Costitx

El Pi tindrà al davant una oposició testimonial

Antoni Salas, d'El Pi, ha aconseguit 7 dels nous regidors, un més que el 2015. El PP d'Andreu Ramis passa de 2 regidors a un i Agrupació per Costitx, amb Carlos Serrano al capdavant, manté el seu únic representant, però lluny de les expectatives d'aconseguir el segon regidor. La participació ha fregat el 80%.

Valldemossa

Nadal Torres repeteix com a batle

El Grup Independent de Valldemossa (GIV) aconsegueix 5 dels 9 regidors, en una disputa electoral amb un 78% de participació. L'Ajuntament ha perdut dues regidories per la minva poblacional dels darrers anys. El PP obté 2 regidors, el mateixos que La Valldemossa que Volem. El Pi no aconsegueix entrar. Nadal Torres repetirà com a batle.

Llubí

L'electorat premia MÉS i el grup Feina per Llubí

Magdalena Perelló repetirà com a batlessa per MÉS, però ara amb majoria absoluta (6). Així i tot, no es descarta que s'envolti de Feina per Llubí (2) que ha recollit el premi de formar part de l'anterior pacte de govern amb un segon regidor. A l'oposició hi quedaran Ciutadans, que s'estrena amb dos regidors, i el PP, amb un, després de perdre'n 3. Llubí ha registrat una participació del 78%.

Campos

El PP sense adversaris i entrada de Vox

La conservadora Francisca Porquer s'estrena com a política amb una majoria inapel·lable: 10 regidors en un consistori que s'estrenarà amb 17 membres, 4 més que el 2015. A l'oposició hi haurà l'emergent Endavant Campos (3), MÉS (2), El Pi (1) i Vox (1). La participació ha estat del 68%.

Puigpunyent

L'única majoria absoluta socialista

Ha passat d'elegir 11 regidors a 9 i és l'únic municipi on els socialistes aconsegueixen una majoria absoluta, amb 5 regidors. Antoni Marí serà batle en el tercer intent en aconseguir el 45% del vots. Independents queda amb 3 regidories, en perdre'n dues, i el PP, amb una, atès que n'ha perdut també una pel camí. S'ha arribat a un 77% de la participació.

Escorca

Tots el regidors per al PP

El municipi menys poblat de l'illa, amb un cens electoral de 169 votants, torna a donar tota la representació (5 regidors) al PP d'Antoni Solivelles. Tot i la claredat del guanyador, la participació ha estat del 80%. El Pi (16 vots) i PSOE (7 vots) han tingut un paper testimonial. Des del 2011, a Escorca no hi ha oposició.

Selva

El PP torna de la mà de Joan Rotger

Els conservadors han recuperat Selva de la mà de Joan Rotger, desbancat de la batlia amb una moció de censura en l'anterior mandat municipal. El PP aconsegueix 6 regidors d'11. La victòria és a costa d'El Pi, que passa de 4 regidors a un, mentre que Arrelam, que acabà ocupant la batlia el darrer any, puja de 2 a 3. El PSOE torna a l'escena local amb un regidor. La participació ha arribat al 78%.

Lloret

Segona majoria absoluta d'Endavant

Endavant Lloret gestionarà l'Ajuntament fins l'any 2023, després d'assolir la segona majoria absoluta consecutiva amb 6 regidors i amb Antoni Bennàssar repetint com a batle. El PSOE de Xisco Arrom dobla resultats i passa a tenir 2 regidors, mentre que el PP de Mateu Català perd un dels seus dos anteriors representants. Un 75% de participació dona major valor a la victòria dels independents.

Santanyí

Maria Pons, la primera batlessa

La primera batlessa de Santanyí serà Maria Pons i amb un 55% dels vots eixampla la majoria absoluta (10) que li ha deixat el candidat conservador al Consell, Llorenç Galmés. La coalició d'Alternativa i El Pi, amb la marca Suma, manté els 5 regidors que tenien per separat. El candidat socialista, Juli Fuster, torna a aconseguir 2 regidors, encara que perd quasi 100 vots. La participació a Santanyí ha estat del 64%, dos punts menys que el 2015.

stats