CAS ALPHA PAM
Balears 25/06/2013

El Defensor del Poble deixa en evidència la salut balear

Insta a atendre tothom, malgrat que siguin sense papers

Ander Zurimendi
2 min

Palma.Els gestors de la sanitat balear reberen ahir una estirada d'orelles del Defensor del Poble estatal. L'oficina encapçalada per Soledad Becerril alertà de les desigualtats en l'assistència sanitària als col·lectius en situació vulnerable. Afegí que hi ha comunitats autònomes que mantenen l'assistència sanitària a les persones sense papers (sense cap limitació), mentre que altres han aturat l'"extensió de la prestació de l'atenció sanitària".

En aquest segon grup de comunitats autònomes s'inclouen les Illes Balears, on el sistema públic de salut ha començat a llevar targetes sanitàries a les persones estrangeres i sense autorització de residència a l'Estat espanyol. Fruit d'aquesta estratègia restrictiva de la sanitat és la mort d'Alpha Pam, el jove senegalès de 28 anys que no fou atès malgrat presentar símptomes d'estar contagiat de tuberculosi.

A més a més, l'oficina del Defensor del Poble recorda que ja ha emès unes recomanacions a les comunitats on l'atenció sanitària és deficitària en què els demana que garanteixin "l'accés efectiu a la protecció de la salut per als col·lectius en situació vulnerable, que han quedat exclosos del concepte d'assegurat o beneficiari del sistema de salut públic". I els insta a "adoptar mesures" concretes en aquest sentit.

Així mateix, el Defensor del Poble subratlla que el Ministeri de Sanitat reclama que es faci un tractament sanitari en casos d'urgència. "Amb tot, els ciutadans d'altres nacionalitats sense residència legal en el nostre país seran atesos sanitàriament segons la seva situació de salut", reconeix el Ministeri de Sanitat. I és que, partint d'aquest criteri, "no és coherent amb els acords internacionals promoure el manteniment de situacions d'il·legalitat o residència irregular de ciutadans d'altres nacionalitats a Espanya".

Ara bé, les comunitats autònomes tenen transferides pràcticament totes les competències en matèria de salut, de manera que la capacitat d'influència del Ministeri és menor.

Un cas paradigmàtic de com afecten les decisions dels sistemes autonòmics de salut és la mort d'Alpha Pam a l'abril, després de no haver ser atès al PAC de Can Picafort malgrat presentar símptomes de patir tuberculosi.

La Defensoria del Poble assenyala que ja ha obert una investigació d'ofici davant la Conselleria balear de Salut per aclarir la mort del jove senegalès i determinar les circumstàncies concurrents a l'atenció d'aquest ciutadà". I si escau, adoptar les mesures que es derivin de la investigació practicada.

A petició del PSIB

El Defensor del Poble respon d'aquesta manera a la sol·licitud de la líder del PSIB i portaveu socialista al Parlament balear, Francina Armengol, qui demanà la intervenció de l'oficina estatal per aclarir la polèmica mort. Els socialistes manifestaren dubtes sobre la constitucionalitat de la reforma del Sistema Públic de Salut aplicat pel govern de Mariano Rajoy.

El Defensor del Poble, tanmateix, creu que les mesures aplicades pel PP no presenten problemes de "constitucionalitat", sinó de "legalitat ordinària".

stats